Хлебарки-мутанти нападнаха Испания

334
Добави коментар

Устойчивите на инсектициди хлебарки се увеличават в Испания, вероятно под влияние на високите температури.

Властите докладват значително увеличение на броя регистрирани случаи на опаразитяване – 33 %, в сравнение с 2023 г.

Според експерти, високите температури са причина за това. При повече топлина, се забързва метаболитния цикъл на хлебарките и това е много ясно видимо при вида Германска хлебарка или Blatella germanica.

По-високите температури означават и че размножителния период на хлебарките се удължава, което пък допринася за засилване на устойчивостта им към инсектициди, тъй като имат повече време да мутират.

Всички тези фактори водят до по-широко разпространение на тези насекоми в домове и обществени сгради и съответно до повишен риск за общественото здраве.

При възможността да се размножават по-бързо и повече, хлебарките стават по-устойчиви на инсектициди и така, контролът върху популациите не може да се извършва с обичайните препарати и се търсят нови методи, като интензивна хигиенизация и механични капани.

Глобалното затопляне се посочва като основна причина за увеличения брой хлебарки. В последните години, Испания постепенно „смени“ субтропичния с тропичен климат и това значи повече време за размножение на хлебарките.

Германската хлебарка е открита за първи път в Европа през 18 век, а е описана в Германия, което е причина да бъде наречена така. От тогава насам са ползвани множество методи за контрол – пръскане с инсектициди, храна, която съдържа инсектициди и др. Хлебарките с мутация, която им позволява да преживеят инсектицида оцеляват, а бързото размножаване допринася мутантите да стават все повече.

Хлебарките преживяват студения период в хибернация, но ако температурата не падне, могат да продължат да се размножават.

Германските хлебарки са кафяви, а не като познатите ни черни, които са от вида Ориенталска хлебарка, но и двата вида са паразити, които се срешат в жилища и други сгради и представляват риск за здравето.

Източник: Euronews