Космически боклук падна върху къща във Флорида

578
Добави коментар

Парче космически боклук, пуснато от МКС, неочаквано не изгоря в атмосферата, а се приземи върху покрива на къща във Флорида.

НАСА съобщава, че парчето, което изхвърлят тежи над два тона и се очаква да изгори в атмосферата, както се случва с много голяма част от космическия боклук, който навлиза в атмосферата.

Малко парче с размер на смартфон обаче оцелява и се приземява върху къща в американския щат Флорида. Парчето е изхвърлено от МКС още през март, а инцидентът е потвърден от НАСА преди дни.

„Беше страхотен звук. Почти удари сина ми.“ казва Алехандро Отеро, собственик на къщата.

Това е неочаквано и за НАСА, защото агенцията предполага, че знае кои космически боклуци и при какви условия биха оцелели до повърхността, но пък случката носи и полза: ще се извърши преоценка на това, което знаем, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще.

Парчето навлиза през покрива, а Отеро се досеща, че само космически боклук може да причини такова нещо.

„Нещо проби цялата къща и направи голяма дупка в пода, а и в тавана.“ казва Отеро.

„Много съм щастлив, че никой не е ранен“ завърши той.

След анализ на оцелялото парче, преди дни НАСА потвърждава, че това наистина е част от коректния, изхвърлен от МКС товар.

„Международната космическа станция ще извърши детайлно разследване относно изхвърлянето и анализ на навлизането в атмосферата, за да определи причините за оцеляването на отломката и да обнови начините, по които моделира и анализа подобни действия спрямо резултата.“ казаха от космическата агенция в изявление.

НАСА редовно връща на Земята части от екипировка чрез управляеми капсули като тази на Спейс Екс.

След подмяната на няколко батерии през 2021 г. обаче, НАСА предприема нов подход и започва да праща по предварително определена траектория част от боклука към Земята. Със скорост около 22 пъти тази на звука, когато навлязат в атмосферата, отломките неизбежно изгарят.

Eвропейската космическа агенция наблюдава космическия боклук редовно и според тяхното заключение, макар някои отломки да достигат Земята, шансът те да ударят човек е много нисък, така че методът е удачен.

Хиляди космически отломки обикалят планетата напълно безконтролно, като повечето от тях ще обикалят с години, докато не навлязат в атмосферата, където ще изгорят напълно. Помислете си за тях следващият път, когато видите падаща звезда.

Други обекти, като 22-тонната ракета, построена в Китай, която падна в океана през 2022 г. не успяват да изгорят.

Въпреки малкият риск някоя космическа отломка да нарани човек или да причини по-сериозни щети върху инфраструктурата от пробит покрив, световните космически агенции разработват протоколи за „изхвърляне“ на космически боклук, а с увеличаването на мисиите в космоса, се очаква той да нарасне, така че тепърва предстоят и международни решения по темата.

Изтчоник: CNN