Спасиха 130 кита, изхвърлени на плаж в Австралия

263
Добави коментар

Драматична операция по спасяването на над 100 китоподобни от вида Обикновена гринда в Австралия завърши с успех.

„Беше поразителна гледка.“ казва Ян Уийз, един от спасителите и изследовател.

130 кита са върнати в морето, като общо на плажа са изхвърлени 160 животни, така че поне 28 животни са починали.

Китовете могат да излязат на брега отново, без значение, че тъкмо са върнати в морето, затова властите ползват самолети, с които да обследват района и да проследят дали някои от животните няма да приближат брега отново.

„Засега са далеч от плажа.“ казва Уийз.

„Първата ми реакция, когато видях стотици китове, наблъскани заедно по плажа, беше абсолютно поразителна. Но крайният резултат са добри новини, защото по-често при такива събития, е възможно да се спасят само няколко.“

Според изследователи на поведението на животните, китовете, които са изхвърлени на брега рядко оцеляват, защото могат да преживеят около 6 часа на сушата, преди да започнат да умират.

Местни природозащитници, доброволци и власти работят заедно, за да поддържат животните изправени, а въздухопроводите им чисти.

На помощ идват и служители от други служби, свързани с дивите животни, както и ветеринари, а целта е да се върнат колкото се може повече животни в морето за най-кратко време.

Китоподобните от вида обикновена гринда, както всички китоподобни, са социални животни, които общуват активно помежду си и се грижат един за друг, а ако член на стадото е болен или ранен, те ще го следват и ще му помагат.

„Когато са в открито море, няма нищо, което да наруши процеса на полагане на грижа, но ако раненият кит излезе на брега, има множество заплахи за стадото, което ще дойде с него…тогава ехолокацията не работи както трябва и цялото семейство се оказва заклещено на брега.“ казва Уийз.

През миналата година, над 50 обикновени гринди загиват край бреговете на Шотландия, а в Австралия опит за връщането на друго стадо, излязло на брега, завършва с евтаназия за животините, тъй като спасителите не успяват да им помогнат.

Причината китоподобните да се заклещват на брега, е голямото им тегло. Когато достигнат до плитчините, те не могат да отплуват обратно, прибоя ги изхвърля на плажа, а теглото им постепенно ги смазва, въздухоносните пътища се запушват или замърсяват и без човешка помощ със сигурност умират. По-големите видове трудно се връщат в морето и с човешка помощ по същата причина, а ако просто ги „избутаме“ обратно, това може да доведе до фатални наранявания по кожата им, така че усилието за спасяване на толкова много китове наведнъж е изключителен успех.

Източник: CNN