Европейският коралов риф помага за възстановяване на дивите популации

233
Добави коментар

Инициативата „Световна консервация на коралите“ подпомага различни проекти по света, целящи да намерят начин за възстановяване на дивите коралови рифове, пострадали от избелване.

Такъв проект е Европейският коралов риф, който се намира в зоопарк в Нидерландия, в голям басейн.  Към него сега се присъединяват нови корали, като общо стават 14. Целта е да се отгледат и размножават и евентуално да бъдат върнати в естествените им местообитания, но и да се поддържат популации на корали, които все по-трудно се справят в океана и са застрашени от изчезване.

Европейски коралов риф е сред няколко такива проекта в света.

Коралите са животни, които се прикрепват към дъното или скала и отглеждат минерален скелет, като постепенно създават огромни колонии. Те живеят в симбиоза с водорасли, които снабдяват животните с кислород и им придават цветовете. Кораловите рифове са дом на множество други организми и място за търсене на храна на неизвестен брой животни, някои от които все още непознати на науката. Корали има предимно в тропичните области, но се срешат и малко по-на север, например в Червено море.

Основна заплаха за коралите е човешката дейност и по-специално причиненото от човека бързо затопляне на океана. Тъй като те живеят на малка дълбочина, прекалено бързото затопляне на водата им причинява стрес, те изхвърлят водораслите, които им дават кислород и могат да се задушат. Именно това е описано като „избелване“ защото заедно с водораслите, губят и цветовете си.

„Световна консервация на коралите“ се надява да създаде своеобразно „хранилище“ – мрежа от аквариуми в цяла Европа, където ще се отглеждат и размножават корали, които после ще бъдат преместени в моретата.

Инициатор на проекта е Научният център на Монако, а зоопаркът в Нидерландия е един от четири зоопарка в Европа, които взимат фрагменти от корали от крайбрежията на Сейшелките и опитват да ги отгледат.

Нидерландският зоопарк размножава корали от 2022 г. насам, като ги оставя да растат в по-малки аквариуми и когато станат достатъчно големи, ги добавя към рифа.

Рифът се намира в голям басейн, а повечето корали там са размножавани в зоопаркове и аквариуми, или са конфискувани от властите на границата. Малка част са с произход дивата природа и ова значи, че ще бъде по-трудно да се върнат в морето, тъй като те са животни, които се приспособяват към точно определени условия. Но екипът на зоопарка знае произхода на всичките 14 корала, които отглежда и смята, че ще се справи с предизвикателството и те ще могат да бъдат върнати в океана.

Коралите се считат за ключов вид в природата, като около 25 % от всички организми в морето прекарват част от живота си в кораловите рифове.

Най-големият риф на света, Големият Бариерен риф, в близост до Австралия, отчита, че 90 % от коралите са жертва на избелване през 2022 г., като някои от тях, след като се „успокоят“, приемат обратно водораслите си, но други не.

Въпреки това е нужно да се адресира причината, защото, както смята Тери Хюс, експерт по корали „Не можеш да замениш великолепна екосистема с аквариум“.

Според други експерти, и най-малкият успех помага.

„Кораловите рифове ще бъдат една от първите екосистеми, които ще колабират тотално поради климатичните промени.“ казва морският биолог Роналд Ошина. „Тъжно е, но проекти като този на нидерландския зоопарк са добър план Б.“

Източник: AP News