Златен часовник, потънал с най-богатия пасажер на „Титаник“, е на търг

569
Добави коментар

Златен часовник, носен от Джон Джейкъб Астор IV, член на заможната фамилия Астор, както и най-богатият пасажер на кораба „Титаник“ отива на търг.

Астор е един от 1500 души, които загиват, когато „Титаник“ потъва на 15 април 1912, след като се блъска в айсберг. Бременната съпруга на Астор, Маделин, обаче оцелява.

Часовникът е сред забележителните предмети, които ще участват в търг на аукционната къща Henry Aldridge & Son, с цел отбелязване на потъването на кораба. Други предмети са чантата, с която е пренесена цигулката нас един от водещите музиканти, свирил докато корабът потъва и джобен бележник, който съдържа разписанието на предвидените пътувания на „Титаник“. Самата цигулка е продадена през 2013 г. от същия аукцион за 1.7 милиона долара, а чантата се очаква да се продаде за 100-150 хиляди долара.

Златният часовник на Астор вероятно ще струва между 125 и 180 хиляди долара.

Златният часовник е сред личните вещи на Астор, открити заедно с тялото му. Той има същи диамантен пръстен, златни копчета за ръкавели и други предмети.

След като тялото му е извадено, притежанията му са пратени на сина му, Винсент Астор, който възстановява часовника и той всъщност работи. През 1935 г. Винсент подарява часовника на кръщелника си, синът на Уилиам Добин, секретар на Джон Джейкъб Астор. Семейство Добин пазят часовника до 90-те години на 20 век, след което го продават на търг.

Човекът, купил часовника на онзи търг, е продавачът сега, а самият часовник е бил излаган в музеи няколко пъти досега.

„През годините, милиони хора са го виждали, което е страхотно.“ казва Андрю Алдридж, собственик на аукциона.

Източник: CNN