Ритуални убийства от преди 5000 години включват мафиотско мъчение

532
Добави коментар

Изследователи разледяват случаи на древни жертвоприношения при които се смята, че хората са били измъчвани и убити в стил Италианската мафия, само че преди 5000 години.

Става дума за три скелета на жени, намерени във Франция през 1985 г., които вероятно са починали при мъчение, известно като “incaprettamento“. То включва връзване на врата за глезените, така че жертвата след известно време сама се удушава.

Освен тези скелети, се прави „ревизия“ и на няколко други, открити в различни археологически локации из Европа, като са идентифицирани най-малко 20 случая на подобни древни убийства. Смята се, че те са част от ритуал, който е бил широко разпространен в Европа през късната Каменна ера

Едната от трите жени, вдъхновили изследването, не е убита по този начин но е погребана заедно с останалите.

Мястото, където са погребани съвпада с локация, сочеща изгрева по време на лятното слънцестоене и залеза по време на зимното, което води изследователите към хипотезата, че на тази локация хората са се събирали, за да отбележат смяната на сезона, като не е изключено да са правени и човешки жертвоприношения, свързани с това.

„Винаги я има идеята, че като някой умре, реколтата ще расте.“ казва един от авторите на изследването. Човешките жертвоприношения не са рядкост в древния свят и се срещат сред повечето култури по едно или друго време.

Изследователите обаче отскоро започват да изучават други аспекти на ритуалните убийства и откриват необичайна прилика между начините, по които жертвите са убити.

„В различни части на Европа виждаме същия тип жертвоприношение, а то е много различимо, защото е жестоко…но няма кръв и никой никого не е убил, хората се самоубиват.“

Не може да се прецени със сигурност дали жените в първия гроб са починали преди да бъдат погребани, но по положението им, една върху друга и с преплетени елементи, се съди, че са били принудени да застанат така, а това предполага, че са починали по-скоро след като са били погребани.

Другите ритуално убити в Европа включват деца и мъже, не само жени, така че изборът вероятно не зависи от пола или възрастта.

Предстои да се изследва дали жените имат роднинска връзка помежду си, което ще ни даде и повече информация са самите жертвоприношения.

Източник: CNN