Oceanogràfic Валенсия е най-големият аквариум в Европа

822
Добави коментар
AleksM
AleksM

Едно от най- привлекателните за туристите места във Валенсия е Oceanogràfic. Той е конфигуриран като първокласен научен, образователен и развлекателен център. И в него могат да се видят различни животински и растителни видове. В него се намира и най- големият аквариум в Европа. Пригответе се за разходка, на която ще видите неща, които няма да намерите никъде другаде.

Местоположението на Oceanogràfic Valencia

Тясната връзка на града с морето, е в основата на неговото местоположение. Освен развлекателния компонент, основната му цел е активно да насърчава опазването на моретата и техните обитатели. И да разпространява значението на това послание сред населението на Валенсия и останалия свят. За целта редовно провежда изследователски и образователни проекти, свързани с моретата и океаните. В стремежа си да повиши осведомеността за тази среда, Oceanogràfic предлага на посетителите пътешествие през различни морски екосистеми.

Какво ще видите ?

в Oceanogràfic Valencia се намира най-дългият подводен тунел в Европа. Той е дом и на единственото семейство китове белуга в Европа. Най-важните морски екосистеми в света, също са представени.

Разходка до Антарктика

За разлика от Арктика, Антарктика или Южният полюс е континент, покрит с лед и заобиколен от вода, от всички страни. Намира се в най-южния край на планетата и е обграден от Антарктическия кръг. Южният океан, който заобикаля антарктическия континент, е затворено море поради теченията, които генерира. Биоразнообразието му не е много голямо, но биомасата му е. В продължение на шест месеца в годината, слънцето не залязва и генерира експлозии от планктон, които представляват основата на живота, за много други видове.

Добре дошли в Арктика

Гигантско иглу, високо дванадесет метра, разделено на две нива, представлява тази екосистема, в която се среща семейството на китовете белуга. Горното арктично ниво предлага гледка към огромни ледени блокове, идеалното местообитание за китовете белуга. Белугите са морски бозайници от групата на одонтоцетите или китоподобни със зъби. Те се характеризират с белия цвят на кожата, което им позволява да се маскират сред ледените блокове.

Единственото семейство китове белуга в Европа, се намира в арктическия район на Oceanogràfic. Те се раждат сиви и придобиват окончателния си бял цвят между пет и дванадесет години. Гръбната перка е изчезнала и на нейно място има само малка гърбица или гребен. Благодарение на дебелия си слой мазнина те издържат на ниските температури на арктическите и субарктическите води. Тъй като не се нуждаят от много дълбоки води, е обичайно са се видят, близо до повърхността. Теглото им достига 1500 килограма като възрастни, а дължината им достига между 3 и 5 метра. Тези морски бозайници са забележителни с големия репертоар от звуци, които издават. Поради това са известни още като „морски канарчета“.

Резерват за крокодили

Разположен в живото езеро на аквариума, резерватът за крокодили е с размери 450 m², с 410 m³ вода. Това местообитание има голямо външно пространство, което се отличава с зона, подготвена за улесняване на гнезденето на влечуги. Това е набор от ями с размери 2×1 метър, разположени на централния остров и на плажната зона на инсталацията. Тези ями имат дренажна система, която осигурява жизнеспособността на яйцата в случай на дъжд. Преди да бъдат прехвърлени в инкубатора на аквариума, за да завършат развитието си.

Видове от крайбрежните, влажни зони на планетата

В голяма сфера с височина 26 метра са представени две от най-характерните крайбрежни влажни зони на планетата. Това са американската мангрова гора и средиземноморската блатиста местност. Влажните зони са една от най-богатите и продуктивни екосистеми на планетата. Те са местообитание за стотици ендемични видове, от застрашената флора и фауна. С атрактивни пейзажи, те изпълняват важни екологични функции. Регулират хидрологичния цикъл и филтрират замърсителите.

Тропически морета

Умерените и тропическите морета заемат и се простират от екватора до полярните кръгове. Тропическите морета имат средна температура на повърхностните води от 25 градуса C. Тези топли води, позволяват развитието на най-голямото биоразнообразие, в света.

Умерените морета, чиято минимална температура достига12 градуса, се отличават с много висока продуктивност и голямо биологично значение. Поради годишното развитие на планктон.

Мистериите на морето

Новата изложба „Мистериите на морето” ще бъде перлата на обиколката, заради нейните шест аквариума, наречени бижута. Поради по-малкия си размер и необикновеното си съдържание. В Mysteries of the Sea можете да наблюдавате животни, които са удивителни поради своята красота, необичайни форми и характеристики. Резервоарите са заобиколени от големи фигури, представляващи едни от най-големите същества от океанските дълбини и други по-малки. В аквариумите със скъпоценни камъни могат да се наблюдават екземпляри от 16 вида, като скарида богомолка, жълта риба и лонгхорн.

Разходка из Океанските острови

Ще ни отведе до най-изолираните и дълбоки кътчета на нашата планета, където ще открием уникални форми на живот. Тази разходка започва с покриване на пет тематични области с живи елементи и реалистични умалени модели, за да ни преведе през няколко области. Гигантски костенурки Алдабра, кои са океанските пътешественици и каква е била еволюцията на островните видове, са само част от нещата, до които ще се докоснем, по време на вълшебното си пътешествие в Oceanogràfic Валенсия.