Първи случай на ХИВ, предаден с козметична игла

829
Добави коментар

Три жени в американския щат Ню Мексико са диагностицирани с ХИВ, след като са получили козметична лицева процедура “вампирски лифтинг“ от нелицензирано студио. Счита се, че това е първи случай на ХИВ, предаден чрез козметични игли в световен мащаб.

Разследване, продължило от 2018 г. до 2023 г. показва, че това студио ползва повторно оборудване за еднократна употреба, което е и причина за случилото се.

ХИВ се предава по кръвен път, тоест, чрез обмяна на кръв или кръвни продукти, което може да стане посредством нестерилни игли. Това се е случвало в миналото в болници, а в настоящето може да се случи в страни, където има занижена хигиена при предоставяне на медицински услуги, както и при употреба на улични наркотици, при която често се споделят иглите.

Някои популярни козметични процедури обаче включват игли, например поставянето на инжекции Ботокс или други филъри в кожата и устните. Вампирския лифтинг включва взимане на кръв от клиента и разделяне на нейните компоненти, след което с помощта на тънки игли, плазмата се инжектира в кожата на лицето, за подмладяване.

След като през лятото на 2018 г., жена на 40 е диагностицирана с ХИВ, без да е рискова по нито един фактор, започва разследване, а студиото е затворено, а собственикът му съден, за практикуване на медицина без лиценз.

В 21 век, диагнозата ХИВ означава, че може да водите напълно нормален живот, като приемате медикаменти, но това е опасно заболяване, което може да доведе до много нежелани последици.

Поуката е, ако се подлагате на процедури, включващи каквото у да е нарушение на кожата ви или кървене, изберете студио, което е сертифицирано и отговоря на изискванията на ЕС и България.

Източник: CNN