Любители археолози откриха емблематичен мистериозен артефакт

717
Добави коментар

Любители археолози в Англия откриват един от най-големите римски додекаедри – мистериозни предмети, за чието предназначение никой не е сигурен, защото не се споменават в литературата.

Додекаедърът представлява 12-стенен обект, като досега във Великобритания са открито 33 такива предмета, а в световен мащаб около 130. Според любителска група по история и арехология „Нортън Дисни“ това е една от най-големите мистерии на археологията.

Новооткритият додекаедър е широк около 8 сантиметра, кух и по него има 12 дупки с различни размери. Той е на възраст около 1700 години и ще бъде изложен в музея Лънкън през цялото лято.

„Истинско удоволствие е да имаме додекаедъра на „Нортън Дисни“, само на хвърлей място от където е намерен“ се казва в изявление на музея.

Експерти обаче все още не знаят със сигурност за какво служат додекаедрите.

В литературата от римския период няма споменаване на предназначението на додекаедъра, а тези предмети не са включвани никъде в мозайки или рисунки. Самият додекаедър изобщо не помага да се предположат функциите му. Всички открити досега такива предмети са с различен размери, тоест не са ползвани за измервания, а след като новооткритият не е увреден, а и не личат следи от употреба, вероятно не е инструмент.

Работната хипотеза засега е, че това е вид религиозен предмет. Римляните са били силно суеверни и са разчитали да получават „знаци“ когато взимат решения.

Додекаедри често се намират близо до религиозни локации, така че не неизключено да е ползван с такива цели, а след повторно претърсване на локацията, на която е открит, може би ще научим повече детайли за функцията им.

Източник: CNN