Спасиха стотици бебета костенурки, изхвърлени от морето

525
Добави коментар

Аквариум в Южна Африка е на края на капацитета си, след като повече от 500 бебета костенурки са изхвърлени на брега след силна буря, а хората ги спасяват и носят в аквариума.

Костенурките са предимно от един застрашен вид и би трябвало да са в открития океан. Вместо това, ще прекарат първите си месеци в пластмасови танкове, построени специално за тях в аквариума „Два океана“ в Кейп Таун. Около 400 от костенурките са с влошено здравословно състояние и имат нужда от лечение, така че в усилието ще се включват и други аквариуми.

Бебета костенурки трябва да се справят сами от секундата в която се излюпят на брега, като първото им усилие е да стигнат до океана.

В Южна Африка, тези костенурки се излюпват на северния бряг, далеч от Кейп Таун и след като са влезели в океана, вероятно са засмукани от топлото течение Агулас на Индийския океан, което минава покрай континента. Това е често срещано, но след това буря отнася костенурките в района на Кейп Таун, което се необичайно.

Обикновено има около 100-150 заблудени костенурки в месеците след излюпване.

„Не сме виждали преди над 500 костенурки за две седмици.“ казват от Аквариума.

За да се върне в морето, всяка костенурка ще струва около 500 долара, защото всички трябва да се възстановят преди да бъдат пуснати във водата, така че малка армия доброволци ще помага с грижите, като най-засегнатите и тежко ранените ще получават грижи приоритетно.

Костенурките са чувствителни към опасни явления, а тази случка показва колко точно уязвими са бебетата.

Костенурките прекарват по-голяма част от живота си в океана, като само се раждат на брега, а женските излизат да снесат яйцата си там. Така, те са добър индикатор за състоянието на океана и по тяхното здраве може да се съди и за екосистемата.

Източник: CNN