Големият бариерен риф отново е в опасност

329
Добави коментар

Големият бариерен риф, най-големият и атрактивен коралов риф в света, изпитва най-лошото си лято в историята, което води и до най-голямото избелване на корали от края на 90-те години насам, което засяга 53 страни в света.

Избелването е явление, което се случва, когато коралите изпитват силен стрес в резултат на повишаване на температурата. Те живеят в симбиоза с водораслите, които им придават цветовете и им доставят кислород, но когато се стресират, изхвърлят водораслите, „избелват“ се и може да се задушат.

„Това, което се случва в океаните е като горски пожар под вода.“ смята Кейт Кигли, изследовател от Австралия. „Ако имаме толкова значително затопляне, за да стигнем до точката на обръщане, няма да можем да се върнем обратно“

Ако температурата на водата се понижи достатъчно бързо, коралите може отново да приемат водораслите и това се случва с някои от тях. Други се задушават и умират.

„Това е измиране.“ казва професор Ове Хо-Гулдберг, изследовател на климата от Куинсланд и главен изследовател на „Фондация Големият бариерен риф“.

„Температурите се повишиха токов много, че са извън познатото ни….никога това не се е е случвало на такова ниво.“ Казва той.

Кораловите рифове са основа за богата на биоразнообразие екосистема. Унищожаването им ще доведе до смъртта на около една четвърт от всички видове, свързани с рифовете, а около 25 % от видовете в океана са свързани с рифовете. Това ще стане заплаха за няколко милиарда души, чието препитание зависи от рибите, които живеят в рифовете.

Рифовете имат роля и в защитата на крайбрежията от силни вълни, а крайбрежните екосистеми също са сред ключовите за планетата.

„Човечеството е под заплаха, каквато не съм убеден, че всички разбират.“ казва Хо-Гулдберг.

Освен Големия бариерен риф, затоплянето на океана, подсилено и от явлението Ел Ниньо през тази година, засяга и други популярни рифове, включително в Червено море, Индонезия и Сейшелските острови.

През миналата година пострадаха рифове на Карибите и около Флорида, като щетите още се оценяват. Днес, тези рифове отново са в опасност, тъй като температурата трябва да се повиши още съвсем малко, за да доведе до стрес за коралите.

Източник: CNN