Най-голямата „прахосмукачка“ за замърсяване започва работа

306
Добави коментар

Най-голямото съоръжение в света за премахване на замърсяване от атмосферата започва работа в Исландия.

Мамут, както е наречена „прахосмукачката“, е второто съоръжение за директно улавяне на въздух или DAC (Direct air capture) на шведска компания Climeworks в страната. То е 10 пъти по-голямо от предшественика си, Орка, който функционира от 2021 г.

Технологията DAC работи точно като прахосмукачка, като засмуква въздух и премахва от него съединенията, които съдържат въглерод – основен „виновник“ за глобалното затопляне. След като бъде премахнат от въздуха, въглеродът може да се съхранява под земята или да се трансформира в други продукти.

Компанията Climeworks планира да го депонира под земята, където той естествено ще се превърне в скала.

Мамут се захранва с геотермална енергия, която е широко достъпна в Исландия.

С увеличаването на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата и в условията на нарастване на употребата на фосилни горива, става ясно, че тези технологии ще играят все по-голяма роля в бъдещето. Въглеродният диоксид е парников газ и увеличението му в атмосферата неизбежно води до глобално затопляне, което променя климата и има потенциал да повлияе необратимо както върху екосистемите, така и върху живота на хората.

Технологии като DAC са все още противоречиви, защото са твърде скъпи, използват много енергия, а ефектът им в най-добрия случай е недоказан. Освен това, има опасност разработките на такива технологии да изместят фокуса от намаляването на употребата на фосилни горива като начин за намаляване на глобалното затопляне, без да предлагат достатъчно ефективно решение.

Строежът на Мамут започва през 2022 г., като съоръжението има 72 колектора, които засмукват въздух и улавят въглеродните съединения от него. Предвижда се съоръжението да премахне 36 хиляди тона въглерод от атмосферата за една година, ако работи на пълен капацитет. Това е еквивалентът на премахването на 7800 бензинови коли от пътя за същия период, но е много далеч от значително намаляване на концентрацията – общите емисии въглероден диоксид за 2023 г. са 37 милиарда метрични тона.

Стойността на премахването на един тон въглерод чрез Мамут ще бъде около 1000 долара, но се очаква цената да падне. Целта е, с увеличението на броят на тези съоръжения, цената да стигне 300-350 долара за тон към 2030 г., а около 2050 да падне до 100 долара.

Новото съоръжение е важна стъпка напред в борбата с климатичните промени, но технологията все още е много малка част от решението.

В САЩ се строят и по-големи съоръжения от Мамут, но те още не са пуснати в експлоатация. Например в Тексас, петролна компания започна строеж на DAC съоръжение, което ще може да премахва 500 хиляди тона въглерод на година, като част от него ще се ползва от компанията за извличане на труднодостъпен петрол от недрата на земята, което според критици ще доведе до обратен ефект – употреба на повече фосилни горива.

Според Climeworks, технологията има огромен потенциал и ако се подобри капацитета, до 2050 г. едно такова съоръжение би могло да премахва до 1 милиард тона въглерод годишно.

Източник: CNN