Косата на Бетовен разкрива нови факти за живота на композитора

431
Добави коментар

Емблематичните произведения на немския композитор Лудвиг ван Бетовен „Ода на Радостта“ и „Деветата симфония“ са познати на всички любители на музиката по света, а композиторът вероятно излива душата си в творчеството си, създавайки въздействащи произведения, които надскачат времето и пространството.

Но какво се крие зад гения на Бетовен? Той започва да губи слуха си около 20 годишна възраст, а на 30 вече е напълно глух, но това не го спира да напише някои от най-великите произведения на световната музика.

Желанието на композитора още приживе е неговите здравословни проблеми да не се крият, а да станат достояние на обществото.

За съжаление, бележките, които си води лекарят му са изгубени, но кичури от косата на композитора, анализирани с помощта на съвременните технологии, разкриват някои неща за него. Геномът на Бетовен е секвениран през миналата година, а сега изследователите са напът да разкрият нова информация за живота и здравето му.

Бетовен умира на 56 г. през 1827 г., а се оказва, че е страдал от отравяне с олово към края на живота си.

Тестовете показват наличие и на арсен и живак, като вероятно това е резултат от употреба на вино, подсладено с олово, тъй като през този период не са били известни токсични за човека свойства на тези метали. Изследователите не смятат, че оловото е довело до смъртта му, но със сигурност е част от причината за стомашните проблеми на композитора, а вероятно и за глухотата му.

Бетовен вероятно умира поради бъбречни и чернодробни заболявания, но по-същественото е, че новите изследвания могат да хвърлят светлина върху творчеството на композитора и по-точно как превръща болката в непреходна музика.

„Хората казват, музиката е музика, защо ни е да знаем каквото и да е за тези неща? Но в живота на Бетовен има връзка между неговото страдание и музиката му.“ смята Уилиам Мередит, изследовател на дейността на композитора.

Източник: CNN