Експериментален чип помага на болен от Паркинсон да ходи

345
Добави коментар

Марк Гаутиър вече може да влезе спокойно в асансьора или да се разхожда няколко километра без да се сковава и да губи равновесие.

За Марк, който е на 63години и живее с диагноза Паркинсон почти три десетилетия, ходенето е предизвикателство, поне досега.

В експериментално проучване, Марк получава имплант в гръбначния стълб, който да коригира проблема с движението.

В проучването, провеждано две години и публикувано тази седмица, са описани подробности как действа имплантът наречен „невропротеза“. Той стимулира определени зони в гръбнака, свързани с ходене.

„Адресирането на дефицитите при походката и равновесието при Паркинсон е изключително предизвикателство. Дефицитите могат да бъдат много разнообразни и да варират между пациентите. Те могат да засегнат вървенето, но също симетрията, равновесието и позата.“ казва д-р Едуардо Мород, автор на изследването, проведено в Лозана, Швейцария.

„Подходът с невропротеза, която разработваме тук, позволява за първи път да адресираме тези проблеми индивидуално и строго специфично, в зависимост от [нуждите на] всеки пациент.“ казва Мород. „Тя работи в реално време и, много важно, допълва другите терапии.“

Паркинсон е дегенеративно мозъчно заболяване, при което части от мозъка отслабват във функционален смисъл. Когато клетките в мозъка, които управляват вървенето, започнат да работят по-трудно или умрат, се повлиява и способността за вървене и пазене на равновесие. Около 90 % от хората, диагностицирани с Паркинсон изпитват такива проблеми. Засега няма лечение на болестта, но има различни терапии, които помагат да се повиши нивото на допамин, а това облекчава симптомите.

Марк е диагностициран когато е на 36 г. и е ползвал няколко терапии за подобряване на координацията, но в последните години започва да изпитва трудности с вървенето, а и вече не реагира на терапията. Тялото му се сковава внезапно и му се случва да пада поне по 4 пъти на ден в резултат от загуба на равновесие, като за съжаление, поради това се налага да прекъсне и кариерата си на архитект.

Той е поканен да участва в проучването и да тества експерименталната невропротеза. Първоначално отказва, тъй като е нужно да вложи много време, но после решава да приеме възможността.

Имплантът се базира на подробна „карта“ на долната част на гръбнака, като се прицелва в много конкретни зони, свързани с движението на краката и ги стимулира с електричество, което помага тяхната активност да се подобри.

Идентифицирани са 6 зони, които се свързват с вървенето, като невропротезата включва електроди, които стимулират точно тези зони.

Устройството се контролира с дистанционно, а операцията е извършена в университетската болница в Лозана преди 2 години. След месеци на рехабилитация с невропротезата, Марк вече може да ходи спокойно.

Той може да ползва и допълнителни сензори, за да получава стимулация в краката, а като цяло невропротезата помага да се подобри баланса и намалява сковаността на походката.

Марк ползва устройството през деня и спира стимулацията вечер, а лекото гъделичкащо усещане, което понякога изпитва не го притеснява изобщо.

Според експерти от областта, новината, че експерименталната протеза работи е чудесна и е доказателство, че имаме много какво да направим за подобряване на живота на хората, засегнати от Паркинсон, макар да няма лечение за самото заболяване.

Технологията предстои да се тества върху повече пациенти, включително върху такива, които никога не са получавали дълбока мозъчна стимулация като терапия.

Вече има втори пациент, а въпреки инвазивния характер на процедурата и продължителното време за възстановяване, невропротезата може да даде надежда на много хора. Проектът е подкрепен от 1 милион долара дарение от Фондация „Майкъл Джей Фокс“ и е с участието на няколко изследователски организации, а екипът планира скоро да разшири клиничните тестове.

Източник: CNN