Ново проучване: мозъкът не премахва токсини докато спим

258
Добави коментар

Възстановителните ефекти на съня са известни на всеки, а според широко възприетото мнение сънят ни „презарежда“, защото по време на сън, мозъкът премахва съединения, които се натрупват в будно състояние и действат като токсини.

Ново проучване предизвиква тази концепция, като има вероятност тя да се окаже погрешна. При експеримент с мишки, проучването установява, че премахването на токсини всъщност намалява по време на сън и при анестезия.

„Ако си недоспал, много неща се случат погрешно – не си спомняш ясно, координацията ти се влошава. Идеята, че мозъкът ти върши почистване по време на сън изглежда логична“ казва Проф. Ник Франкс от Имперския колеж в Лондон, и съавтор на изследването.

Досега има само индиректни доказателства, че премахването на отпадни материали по време на сън се засилва.

В новото проучване, изследователи ползват флуоресцентна боя, за да изследват мозъците на мишки. Така те могат да проследят колко бързо боята се премества от внтрикулите, където се намира течност, до другите региони в мозъка и така измерват директно скоростта на премахване на отпадни вещества.

Според проучването, премахването на боята намалява интензитета си с 30 % по време на сън и с 50 % при анестезия, в сравнение с мишките, които са държани будни.

В областта на невронауките е широко прието, че мозъкът се „пречиства“ по-ефективно докато спи, но експерименталните наблюдения показват точно обратното.

Според изследователите, това заключение най-вероятно ще се потвърди и при хората, тъй като сънят е обща функция за всички бозайници и е ключов за живота им.

Професор Бил Уизден, директор на Института по изследване на деменцията в същия колеж и съавтор казва:

„Има много теории за причината да спим и въпреки че показвахме, че премахването на токсини може и да не е основната причина, не може да се оспорва, че сънят е важен.“

Проучването е ценно и за изследването на деменцията, тъй като има все повече доказателства за връзка между лошия сън и Алцхаймер, но не е ясно дали липсата на сън повишава риска от това заболяване или е негово симптом.

Поради концепцията за премахването на токсини обаче, хората започват да смята, че липсата на сън повишава риска от деменция.

Уизден казва:

„Нарушенията на съня са чест симптом при хора, живеещи с деменция. Не знаем дали това е последица или движещ фактор в развитието на заболяването. Може да се окаже, че доброят сън намалява риска от деменция по причини различни от премахването на токсини.“

„Другата страна на проучването показва, че мозъкът се прочиства доста ефективно и по време на будно състояние. Като цяло, да си буден, активен и да тренираш може да се окаже по-ефективен начин за мозъка да чисто токсините.“

Източник: The Guardian