За първи път разкодират езика на кашалотите

646
Добави коментар

Изследователи на кашалоти около карибския остров Доминика, за първи път описват основни елементи от езика на тези китове, като усилието цели опазване на вида.

Както всички китоподобни, кашалотите са социални животни и общуват като издават звуци. Някои от тях звучат като затварянето на много шумен цип, другия са като кликане, като това им помага и при ехолокацията.

От десетилетия изследователи се опитват да разберат какво значат тези звуци, с минимален успех. Днес все още не знаем, но вече имаме основните „букви“ от фонетичната „азбука“ на кашалотите, които те използват, за да построяват различни езикови конструкции.

„Започваме да разкриваме основните структурни единици на езика на китовете.“ казва Дейвид Грюбер, основател на CETI– Инициатива за превод от китоподобни, която е фокусирана върху намиране на начин за общуване с китоподобни бозайници.

В ново проучване, изследователи установяват и описват над 8700 части от китови кликвания, известни като „коди“. Според тях, са открито четири основни компонента, които те смятат, че изграждат фонетичната азбука.

Тя после може да бъде ползвана в неограничен брой комбинации.

Кашалотите имат най-големите мозъци в животинския свят, 6 пъти по-големи от човешки мозък и живеят в матриархални групи от около 10 членове, но понякога се събират с други китове. Кашалотите достигат до 18 метра и се гмуркат до 1000 метра.

Те имат и сложни социални връзки, а разкодирането на тяхната комуникация може да ни разкрие подобно на човешкото общество и език, смята Грюбер.

Около Доминика живеят около 200 кашалота, така че изследователите  включват подводни микрофони на различни дълбочини и записват каква е активността на съответното животно, издало звука, както и дали наоколо има други китове.

Познанието което езикът на китовете може да ни разкрие, ще помогне за тяхното опазване. Кашалотите са уязвим вид и от векове за ловувани за мазнината им.

Изследователи разбират кликовете на делфините и на гърбатите китове донякъде, но при кашалотите, няма никакви данни.

Така, проучването се фокусира върху фундамента на езика, а не върху това, което китовете евентуално си казват.

Може никога да не научим какво си казват, но вероятно ще предсказваме поведението им по-добре, ако знаем основни неща за езика им.

ИИ ще помогне за анализа на данните, така че може скоро да научим нови и вълнуващи неща за живота на точно тези кашалоти, защото има вероятност езикът да варира между популациите, именно заради начинът на организиране, чрез коди.

Източник: AP News