Идва новият Чат ГПТ – по-умен, безплатен и може да говори

608
Добави коментар

Чат ГПТ ще стане по-полезен. Това става ясно от изявление на компанията Open AI, създател на първия комерсиален чатбот в света. Новият ГПТ ще бъде по-умен и по-лесен за ползване, а също и безплатен.

Той се казва ГПТ-4о и е ъпдейт на ГПТ-4 версията, която работи от повече от година. Новият модел ще бъде безплатен.

ГПТ-4о, поне според демонстрацията, ще може да се превъплъти в персонален асистент, който да реагира в реално време и да говори с глас. Той ще може да „вижда“ скрийншотове, снимки или документи, които потребителите му качват и да ги коментира.

Според компанията, новият ГПТ ще може да се учи от разговорите си, както и да превежда в реално време.

„Това е първият път, когато наистина правим огромна стъпка напред, що се отнася до лесното ползване“ казва директорът по технологиите, Мира Мурати.

Целта на новия, ъпдейтнат Чат ГПТ разбира се е да задържи компанията на върха, в условията на увеличаващата се конкуренция от страна на Гугъл и Мета, които работят активно за създаване на все по-ефективни модели ИИ.

Джемини, моделът на Гугъл също ще претърпи обновяване, а се очаква Епъл скоро да обяви включването на ИИ технология в новия айфон

По време на демонстрацията на ГПТ-4о, става ясно, че той може да говори както с „роботски“, така и с човешки глас, а изглежда е подобрил и математическите си способности. Новият ГПТ владее 50 езика за разговори, надяваме се – по-добре от версия 3.5

Сам Алтман, изпълнителния директор на компанията каза:

 „Новият глас и видео режим е най-добрият компютърен интерфейс, който някога съм ползвал. Усещането е като за ИИ от филмите ;все още е малко изненадващо за мен, че е толкова истински.

Очаква се и ново приложение за компютър, а ще има и опция като при версия 4, с която разработчици ще могат да си изграждат индивидуални чатботове, отново безплатна.

Новият ГПТ ще бъде достъпен в следващите месеци, като функциите ще се обновяват поетапно, а ако ви се струва прекалено хубаво, ето и уловката: безплатната версия ще бъде достъпна за ограничен брой взаимодействия, след което потребителят ще бъде пренасочен към 3.5 версията.

Достъпността на чатбота чрез глас, както и подобреното „общуване“ с човек правят софтуера много по-лесен за ползване и вероятно ще привлекат и повече потребители към платформата. Засега, ЧатГПТ има около 100 милиона потребители.

Източник: CNN