Шампионат по борба с пръсти се проведе в Германия

654
Добави коментар

Въпреки заплахата за разместване на пръсти и разтягане на мускули, над 150 души в Бавария участваха в уникалния за страната Национален шампионат по борба с пръсти.

Не е изненада, че бирата има съществено влияние върху състезанието – участниците се събират в селцето Бернбойрен, където се наслаждават на местната бира, а не липсва и публика. Състезанието е само за мъже и се провежда в условията на интензивно пиене на бира и ядене на традиционни вурстчета.

Борбата с пръсти е известен състезателен „спорт“ в района, включително и близките части на Австрия, исторически възникнал като начин за решаване на спорове. Ако смятате, че това е нещо като канадска борба, но с пръсти, по-забавно е.

Във всеки рунд, двама състезатели сядат на маса един срещу друг и промушват по един пръст, обичайно средния, през кожено кръгче. Реферът дава сигнал „старт“ и състезателите трябва да издърпат с пръста и чрез коженото клупче противника през цялата маса колкото се може по-бързо и рязко. Целия рунд  трае няколко секунди, а изваждането на пръсти от ставите е чест „страничен ефект“. Победителят, успял да издърпа с пръст противника си, отива в следващия рунд.

„Традицията е популярна от много време в заведенията за бира и пъбовете в района.“ казва Мари-Терез Айерсток, лидер на Асоциацията по борба с пръсти. Има такава и тя е основана през 1961 г., като организира тазгодишния шампионат.

Най-младият състезател на тазгодишното състезание е на 15, а най-възрастният – на 70.

Източник: AP News