Динозаврите: гущери или не

359
Добави коментар

 

При откриването на първите динозавърски фосили в по-нови времена, хората ги наричат „отвратителни гущери“, и по аналогия предполагат, че те са студенокръвни. От друга страна динозаврите, оцелели след масовото измиране, постепенно еволюират в съвременните птици, които са топлокръвни. Въпросът за вида метаболизъм на динозаврите не може да получи лесен отговор, но е от значение за да си обясним защо, след като са доминирали света почти 170 милиона години, от тях са ни останали само птиците и неизвестен брой фосили.

Изследвания през последните десетилетия хвърлят нов светлина върху живота на Земята по време на юрския период. Оказва се, че еволюцията към птици, вероятно преминава през топлокръвен метаболизъм и то почти в първата част на периода, в който са живели.

Днес се предполага, че някои динозаври са били способни сами да генерират и поддържат топлината на тялото си – еднотермия, а други е трябвало да разчитат  на слънцето– езкотермия. Това обуславя и начинът им на живот.

Ново проучване установява, че трите основни групи динозаври са се развили различно по отношение на температурата, а преди около 180 милиона години, в ранния юрски период, последната ера на динозаврите, някои са развиват ендотермия.

Новото проучване разглежда разпространението на динозаврите в различните природни среди през целия период на съществуването им – от преди 235 до преди 66 милиона години. Оказа се, че две от трите групи –месоядните тераподи, включващи любимеца на всички Т-рекс и растителноядните орнитоподобни, включващи Трицератопс и Стегозавър са живели в доста по-студен климат по време на ранна юра и вероятно са имали способност да си създават топлина сами.

Тези групи са имали широк ареал на разпространение, което значи, че са били изключително адаптивни към разнообразни условия.

Третата група – зауроподи и също растителноядни, са живели в топъл климат и по-ниски ширини.

Според Чиаренца, това има филологичен смисъл, тъй като тук са най-големите сухоземни същества, обитавали някога планетата и ако имаха способност да генерират топлина в телата си, както ние, вероятно щяха да прегреят. Също, щяха да имат нужда от много повече храна, за да поддържат метаболизма си. Имайки предвид, че те са живели в стада, а едно животно се равнява на 10 днешни слона, ако бяха топлокръвни, това значи да изядат всичката храна на планетата.

Според друго проучване, касаещо кислорода поет от животните, зауроподите са по-скоро студенокръвни, а орнитоподобните са студенокръвни, така че има още неясноти по темата доколко ареалите на разпространение са обусловени от типа метаболизъм.

Според Чиаренца, първите динозаври са били студенокръвни, но после, преди 180 милиона години, планетата претърпява глобално затопляне, известно като „събитие на Дженкинс“ и тогава може да е започнала и еволюцията на метаболизма.

Тогава възникват и множество нови групи динозаври, а ендотермията като адаптация към средата  може би помага за разпространение в по-далечни райони.

Както с повечето такива проучвания, това се базира на наличната информация и ако се появи нова, например се открие зауропод в Арктика, нещата могат да се променят. Това обаче не омаловажава самото изследване, то става платформа за по-нататъшно изучаване на този сложен, но и интересен аспект от живота на динозаврите.

Източник: CNN