На състезание по нищоправене в Южна Корея

691
Добави коментар

„Понякога седя и си мисля, а понякога просто си седя.“ може би е вдъхновението за събитието в Южна Корея, на което повече от 100 души се разполагат на шалтетаа и постелки, за да…правят абсолютно нищо.

Това е ежегодното състезание „Да се откъснеш“, което е отчасти физическо предизвикателство, отчасти арт инсталация и отчасти противодействие на силно конкурентното южнокорейско общество.

Целта в състезанието е да „се откъснете “от телефона си, мислите си и всичко останало за 90 минути, но без да заспивате.

Следи се пулса на участниците, докато публиката гласува за 10 от фаворитите си. Който от десетимата финалисти има най-стабилен пулс накрая, се прибира с трофей.

„Пробвах да се класирам на Олимпиадата 5 пъти и никога не съм си взимал почивка за 30-те годни, през които тренирам.“ казва 34-годишен състезател по шорттрек, който печели трето място в състезанието по нищоправене.

Повече от 4000 души кандидатстват за състезанието, което се оргазнириа от общината на Сеул. Избрани са 117 състезатели, на възраст между 9 и 60+ г.

За много от участниците, това е начин да се отпуснат и да забравят за стреса, който в страната е изключително висок поради характера на обществото.

Това е десето издание на състезанието, а то се финансира от артиста Уупсянг, след като се бори със синдрома на прегарянето.

„Чудех се защо съм толкова напрегната когато не върша нищо.“ казва Уупсянг и обръща внимание на стреса, произтичащ от сравняването с другите.

„ Всъщност, тези хора може да искат същото, да се откъснат и да не вършат нищо като мен“ казва тя.“ Така че създадох състезанието, мислейки, че ще бъде хубаво всички заедно да настинем пауза на едно място, по едно и също време.“

Състезанието „обръща социалната конвенция, че да се откъснеш е загуба на време в днешното заето общество и го превръща в ценена дейност“ казва още тя.

Като Арт инсталация, състезанието разкрива контраста между стоящите неподвижно състезатели и мърдащата публика.

След първото издание в Сеул, то се разпространява и в Пекин, Ротердам, Тайпей, Хонг Конг и Токио.

Тазгодишният победител е фрийлансърът Куон, която работи на няколко места, а трофеят е копие на скулптурата на Роден, „Мислителят“.

Нищоправенето е „полезно за умственото здраве, а и за физическото, защото тялото трябва да се отпусне, а то може да се отпусне само когато умът ти се отпусне“ казва  Куон.

Източник: CNN