Започват изследване на потънал кораб, натоварен с несметно богатство

387
Добави коментар

Колумбия стартира първоначалната фаза на подводна експедиция, целяща да открие и изследва испанския кораб „Сан Хосе“, потънал в района на Карибите преди над 300 години. Смята се, че на него е имало богатства на стойност милиарди долари, а правата върху тях са обект на разгорещена дискусия.

Местоположението на „Сан Хосе“ е установено през 2015 г., а той често е наричан „Светия граал на потъналите кораби“ заради огромното богатство, което потъва с него.

„Сан Хосе“ е военен тримачтов кораб, най-големия галеон на испанският флот тогава и се счита, че е бил натоварен със злато, сребро и скъпоценни камъни, както и други ценности от мини в Перу. Потъва на 8 юни 1708 г. с 600 души на борда по време на битка с британски „колеги“.

Първата фаза на експедицията ще се фокусира върху заснемане на останките чрез отдалечени сензори, след което ще се решава как точно да се върнат артефактите.

Към момента локацията е обявена за „защитена археологическа зона“. Предвижда се участие и на подводница с акустична технологии и други инструменти, които могат да достигнат до останките.

Корабът е съкровище от гледна точка на културата, археологията и историята на Европа от този период, но с него е свързано и нещо друго: правен спор за собствеността.

Колумбия твърди, че тя първа открива кораба през 2015 г., с международна помощ, но американската компания са изваждане на останки от морското дъно Sea Search-Armada настоява, че те са открили „Сан Хосе“ в началото на 80-те.

Те водят и дело в съда срещу Колумбия, искайки 10 милиарда долара – половината от предполагаемото богатство на кораба.

Загубата на „Сан Хосе, според исторически източници предизвиква финансови затруднения из Европа, както и в Новия свят, така че сме още по-нетърпеливи  да научим какво всъщност е имало на кораба.

Източник: CNN