Намериха стотици кости от мамути в изба в Австрия

389
Добави коментар

Стотици запазени кости от мамути са намерени случайно в частна изба в Австрия, а откритието е наречено „археологическа сензация“ от местните археолози.

Костите са на възраст между 30 и 40 хиляди години, периодът на късния Палеолит.

Откритието е направено случайно от Андреас Пернерщорфер, който решил да реновира избата в къщата си в село на около 70 км от Виена.

Андреас искал да изравни пода на мазето и затова премахва част от стария бетон и веднага намира костите, които първо мисли за дърво. После обаче се сеща, че дядо му, който разширявал избата през 60-те години, му разказал как е намерил кътници на мамути и решава да се свърже с властите.

Това откритие е най-значимото откритие на подобни артефакти за последния век, смятат от Австрийската академия на науките, която поема изваждането и описването на костите.

Така, след внимателно изваждане на костите от пода на избата, са открити над 300 образци.

Според археолози, те са принадлежали на три животни, като образците са разнообразни и има запазена дори подезична кост.

Подобни открития в Европа са се правили преди повече от 100 години, смятат археолозите, което значи, че повечето от локациите, където са установени, не са достъпни за съвременно изследване.

Това е период от историята на вида ни, за който имаме твърде малко информация и не е ясно защо и как костите са се озовали там. Известно е, че хората са ловували мамути, но още не се знае как точно са го правили, имайки предвид размер на мамутите и достъпните тогава каменни оръжия.

Предстои костите да бъдат преместени в историческия музей на Виена, за да се изследват и да се възстановят животните.

Източник: CNN