Откриха нова планета, на която може да съществува живот

275
Добави коментар

Два екипа изследователи откриват планета, по-малка от Земята, но по-голяма от Венера, която обикаля звезда на 40 светлинни години от нас и на теория е подходяща за живот.

Планетите извън нашата слънчева система са наречени „екзопланети“, а тази се казва Gliese 12b. Нейната звезда е червено джудже, намира се в съзвездието Риби и е с около 60 % по-студена от Слънцето.

Gliese 12b попада в „златната зона“ на отдалеченост от звезда, където може да съществува течна вода – ключова „суровина“ за „отглеждане“ на собствен живот, а една година там е 12.8 дни.

Ако планетата няма атмосфера, изследователите определят, че температурата ѝ е около 42 градуса по Целзий.

„Открихме най-близкият свят, с умерена температура и подобен на Земята размер.“ казва Масаюки Казухара, един от водещите автори на едното изследване.

Когато се идентифицира планета, подобна на Земята и с умерена температура, започва изследване на атмосферата и дали има вода.

„Има една шепа планети, които са кандидати за това. Тази е най-близката, затова това е голямо откритие.“ каза Лариса Пейлторп, водещ автор на другия екип.

За да я открият, изследователи ползват публичните данни на телескопа TESS на НАСА. Той проследява промяната в яркостта на звездите, което е индикатор, че около тях може да обикалят екзопланети.

За момента изследователите още не знаят дали планетата има атмосфера и ако да, от какво се състои, не знаят и дали въобще на нея има вода.

„Може да няма вода и тогава ще знаем, че се е получил парников ефект и тя е по-скоро като Венера. Може да има вода, в който случай, тя е повече като нас [нашата планета].” казва Пейлторп.

За последващ анализ, изследователи се надяват да могат да ползват телескопа Джеймс Уеб, за да направят спектроскопия. При нея ще се проследи светлината, която е преминала през атмосферата на планетата и ще с установят газовете, от които се състои тя, според това кои части от спектъра на светлината се поглъщат там.

Информацията за новата планета е важна и по една по-близка до нас причина: ще научим повече за моделите на съществуване на планетите, включително тези в нашата слънчева система.

Колкото и вълнуваща да е новината за откриването на близка по космическите мерки планета, която може и да е обитаема, не бързайте да стягате куфарите. Новата планета е много далеч от нас по смисъла на човешките измерения и не можем да я достигнем. 40 светлинни години се равняват на разстоянието, което светлината ще измине за 40 земни години. В мерните единици на космическите пътувания, това са 12 парсека, а най-бързият земен космически апарат ще може да ги измине за 225 000 години.

Източник: CNN