ИИ ще търси партньор на най-самотното растение на света

389
Добави коментар

Изкуствен интелект ще търси партньор на „най-самотното растение на света“. Нов проект ще претърсва хиляди акри гора в южна Африка, за да открие друго растение от вида Encephalartos woodie.

Това е вид подобен на цикас; прилича на палма и е двудомно – има мъжки и женски растения. Проблемът е, че всички растения в света от този вид са клонове на едно-единствено мъжко растение. Без женски индивид, те не могат да с е размножават, а само да се клонират, което значи, че генетично всички индивиди са едни и същи.

Това е древен вид, възникнал още преди динозаврите и не е изненада, че само с един екземпляр, е едно от най-редките растения на света.

Д-р Лаура Синти, автор на проекта, смята да използва дронове да обхождат гората и да търсят женско растение Encephalartos woodie.

„Много се вдъхнових от историята на Е. woodie, тя е като класическа приказка за несподелена любов.“ казва тя.

„Имам надежда, че някъде там има женско [растение], все някога е имало. Ще бъде невероятно да върнем това растение от почти изчезващ вид пак до естествено размножаване.“

Уникалното растение е открито през 1895 г. От тогава, то е размножавано чрез резници или на ботанически език – клонове.

До сега, около 2 % от изображенията заснети с дронове са анализирани, а софтуерът ползва алгоритъм за разпознаване на изображения, за да намери точната форма в над 10 хиляди акра гора.

Тази гора никога не е изследвана в цялост, така че никой дори не знае дали е възможно там да съществува друго растение.

Растението е наречено „най-самотното растение на света“ от лондонската Кралска ботаническа градина, където се отглеждат и размножават негови клонове.

Източник: BBC