Заболяването, при което синтезираме собствен алкохол

336
Добави коментар

Жена от Торонто често се чувства замаяна и дезориентирана, дъхът ѝ непрекъснато напомня за употреба на алкохол, а скоро започва да припада.

В продължение на две години, тя и съпругът ѝ се опитват да убедят лекарите, че това не е в резултат от употреба на алкохол, защото лекарите установят нива на алкохол в кръвта ѝ между 30 милимола и 62 милимола. Нормалното съдържание е под 2 ммол за литър.

Подобно високо съдържание е опасно за живота, дори смъртоносно за някои хора, а други могат да понесат нива от около 30-40 милимола на литър.

Какво се случва?

Заболяването, при което човек може сам да синтезира алкохол в тялото си се среща рядко, а част от мистерията около него е как е възможно хора да функционират с толкова високи нива алкохол в кръвта.

При прегледите на жената, всички лекари я питат колко алкохол употребява, а тя е прегледана от трима различни психиатри, които заключават, че не отговаря на критериите за диагноза „алкохолизъм“. Въпреки уверенията, че не пие алкохол, чак на седмия преглед един от лекарите се досеща, че става дума за Синдром на авто-алкохолизъм (auto-brewery) и я пращат при специалист.

Това е сериозно заболяване, но пациентите често са обект на подигравки, наричат ги „тайни пияници“ и понякога не успяват да ги диагностицират правилно.

Синдромът на авто-алкохолизъм е рядко заболяване, при което бактерии и гъбички в стомашно-чревния тракт превръщат въглехидратите в етанол. Процесът е подобен на алкохолната ферментация, която се извършва в пивоварните.

Първият случай на заболяването е описан през 1946 г. в Африка, когато стомахът на 5-годишно момче се разкъсва без видима причина. Аутопсията показва, че стомахът му е пълен с течност, която мирише на алкохол.

Стотици случаи на това заболяване са докладвани до днес.

Когато конкретни щамове бактерии и гъбички се развият твърде много в стомашно-чревния тракт, те започват синтез на етанол.

Процесът протича главно в тънките черва, а основни виновници са два вида гъби – Захаромицес и Кандида. Кандида е вид, който обичайно живее в телата ни – устната кухина, храносмилателния тракт и вагината – и се възползва от „мястото“, в  случай, че други членове на микрофлората бъдат убити с антибиотици.

Захаромицес церевизе пък се нарича плесента, която се ползва при ферментация на бира и също може да превземе нови територии, ако конкурентите ѝ бъдат убити.

Много хора с този синдром функционират съвсем нормално, а заболяването се среща по-често, отколкото смятаме, но не винаги се поставя правилната диагноза. Така, може да се окаже, че когато човек се чувства уморен и замаян за продължителни периоди, причината е, че си ферментира алкохол в тялото.

Ако се чудите доколко сте „подходящ“ за това заболяване, рисковите фактори са диабет, чернодробни заболявания, заболявания на храносмилателната система, както и скъсяване на тънките черва. Възможно е да има и генетична предразположеност, а е нужно полезната ви микрофлора да пострада значително, за да освободи място за „ферментаторите“.

За да се случи обаче точно на вас, всички фактори трябва да съвпаднат. Жената от Торонто има няколко инфекции, които са лекувани с антибиотик и така се разрастват „ферментаторите“. Те имат нужда от храна, а храната им е въглехидрат. Така, само за няколко години, почти всеки въглехидрат, който жената яде, се превръща в алкохол. Когато яде по-малко въглехидрати, симптомите отслабват, но ако хапне торта или нещо богато на въглехидрати, нивата на алкохол се увеличават драстично и се стига до припадъци.

Добрата новина, или поне за жената от Торонто, е че заболяването се лекува. Първо с медикаменти, които да намалят популацията на бактериите и плесените, след това с крайно ограничаваща диета, изключваща въглехидратите и с пробиотици, за да се развие полезна микрофлора.

Днес жената е добре, но все пак се налага да не яде прекалено много въглехидрати, а според лекарите, за всички, страдащи от този синдром, е изключително важно да имат подкрепата на близките и приятелите, защото високите нива на алкохол, независимо дали вие сте го изпили нарочно или микрофлората в червата ви го е синтезирала, са опасни.

Източник: CNN