Откриха най-старото вино на света

389
Добави коментар

В южна Испания изследователи откриха римска погребална урна от преди 2000 години, която съдържа най-старото вино в течна форма, откривано някога.

Откритието става при реновиране на имот през 2019 г.  Съдържанието на урната се изследва от екип на Университета на Кордоба, а проучването е публикувано тази седмица.

Основен автор на изследването е Хосе Рафаел Руиз Аребола, професор по органична химия.

В урната има кремирани останки, изгорена слонова кост, за която се счита, че е дошла от погребалната клада както и около 4.5 литра червеникава течност.

„Когато археолозите отвориха урната, почти замръзнахме. Това беше много изненадващо.“ казва Руиз Аребола. Следва химичен анализа на течността и се оказва, че това е вино. За да се запази течност толкова дълго, тя трябва да е херметически затворена, но още не е ясно как това се случва с урната.

По-нататъшен анализ показва, че течността е всъщност бяло вино, защото не съдържа специфичната киселина, характерна за червеното вино. Древното вино има композиция на минералните соли, подобна на тази на съвременните вина, произвеждани в региона.

Според изследователите, тяхното откритие ще детронира досегашното „най-старо вино в течна форма“, което е открито в Германия и е на около 1700 години, но не му е правен химичен анализ за установяване на точната възраст.

Урната с вино е една от 6 открити на тази локация, като в другите има само човешки останки. Заедно с тях са открити и златни предмети и други артефакти, според които покойниците са били богати. Не се знае нищо за живота им, защото кремацията унищожава ДНК-то и не може дори да се каже дали са били роднини.

Сега, професор Руиз Аребола иска да открие на кое съвременно вино най-много прилича древното откритие – нелека задача, имайки предвид разнообразието от вина.

 Източник: CNN