Останки от кораб на 3000 години променят представата за мореплаването

340
Добави коментар

Останки от кораб на 3300 години, открит по време на сондажи за природен газ близо до северните брегове на Израел, променят представата за способностите на предците ни да плават по море.

Откритието е от късната Бронзова епоха и е сред най-старите корабни останки, намирани някога толкова далеч в морето. То предполага, че предците ни от тази епоха са имали много по-напреднали способности на мореплаватели, отколкото се смяташе досега, защото са могли да плават в открито море, без да виждат брега за ориентация.

Корабът е открит на голяма дълбочина, което значи, че не е докоснат от рибари или повлиян от атмосферните условия и предоставя голям потенциал за изследване.

„Откриването на тази лодка променя изцяло разбирането ни за древните моряци и техните способности. Това е първо откритие на такова голямо разстояние от брега без видимост към сушата“ казва Якоб Шарвит, ръководител на израелския офис по Античността.

Според Шарвит, изследователите приемат, че търговията през тази епоха се осъществява от съдове, които плават така, че да виждат брега. Новото откритие предполага, че това не е съвсем вярно, а древните моряци са можели да се ориентират по слънцето и звездите, за да навигират из морето.

Потъналият кораб е дървен, открит е на 90 км от израелския средиземноморски бряг, на дълбочина 1800 метра, от служителите на газова компания, която разработва дълбоководни находища природен газ в израелки териториални води.

От компанията разказват, че за изследване на морското дъно се ползват роботи, като именно такъв робот намира плавателен съд с дължина 12-14 метра под калта на дъното. Товарът му се състои от множество делви, които се датират на хиляди години.

Лодката, както и товарът ѝ са напълно непокътнати а според израелските власти, изглежда корабът е потънал поради буря или е атакуван от пирати.

Останките все още не са извадени, но компанията работи заедно с израелските власти, за да извади две от делвите, в които вероятно се е пренасяло някакво масло, вино или плодове, и да ги подложи на изследване.

Източник: AP News