33 мумии разкриват, от какво са боледували хората преди 2000 години

133
Добави коментар
AleksM
AleksM

Египетско-италианска археологическа мисия обяви, в понеделник откриването на 33 гробници, в Южен Египет. Те съдържат останките на деца и възрастни, починали преди повече от 2000 години. В резултат на заболявания, като анемия или туберкулоза, които сега могат да бъдат изследвани, благодарение на консервираните останки.

Откритието е станало в района на Агаджан, западно от южния град Асуан, а останките датират от късния египетски период (664 г. пр. н. е. – 332 г. пр. н. е.) и гръко-римската епоха (332 г. пр. н. е. – 4-ти век от н.е.).

Първоначалните проучвания на мумиите показват, че 30 до 40 процента от погребаните там са млади хора, тийнейджъри и дори новородени. Гробниците все още пазят останките им и различни погребални принадлежности.

Освен това, това откритие ще допринесе за „получаването на повече информация за този период и някои от болестите, които са съществували по това време“. Ръководителят на италианската мисия Патриция Пиачентини каза, че предварителните проучвания на мумиите показват, че няколко от хората са починали, когато са били млади, юноши и новородени. Тя също така посочи, че някои от тях страдат от заразни болести, а други страдат от костни малформации, каквито могат да се видят, в бедрата на някои възрастни жени. Други мумии показват признаци на анемия, недохранване, респираторни заболявания, туберкулоза и остеопороза, добави тя.

 

Източник :La Razon