Първите проби от обратната страна на Луната вече са тук

406
Добави коментар

Китайската мисия Чанг‘и 6 донесе първите проби от повърхността, събрани от обраната страна на Луната, като кацна успешно в северен Китай.

„Обявявам че мисията за изследване на Луната, Чанг‘и 6, постигна пълен успех.“ каза Жанг Кейан, Директор на Китайската космическа администрация.

Според очакванията, в пробите ще има и вулканична скала на около 2.5 милиона години, както и други материали, които може да помогнат да се установят разликите между двете „страни“ на Луната – тази, обърната към Земята и „обратната“.

На обратната страна, доколкото е известно, има планини и кратери, останки от удари, докато видимата от Земята страна е по-скоро равнинна.

Апаратът се приземи на лунния южен полюс, в кратер на възраст повече от 4 милиарда години, а пробите би трябвало да са от слоеве с различна дълбочина, които ще покажат и следи от различните геологични събития, случили се там през цялото съществуване на спътника ни.

Предишни мисии, осъществени от САЩ и СССР, събират проби от „нашата“ страна на Луната, а китайската мисия е първата в света, която ще започне да разкрива историята и на отбраната страна.

Програмата за изследване на Луната на Китай е част от конкуренцията със САЩ, а също и с Индия и Япония, които имат подобни интереси. Макар САЩ все още да е лидер в космическите изследвания, Китай разположи своя космическа станция в орбита и редовно праща екипажи там, а сега са и първите, които успяват да излетят от обраната страна на луната с проби.

Китайският лидер Си Дзинпин поздрави екипа на мисията Чанг‘и за историческия успех и каза, че това е „крайъгълен камък в усилията на страната да стане космическа и технологична сила.“

Мисията продължи общо 53 дни, а пробите се очаква да отговорят на един от най-основните научни въпроси в изследванията на Луната: каква геологична активност причинява разликата в двете страни.

Изследователите се надяват и че в пробите ще има следи от удари от метеорити, които биха хвърлили светлина върху ранните дни на цялата Слънчева система. Според една от хипотезите, Луната е привличала отломки, пътуващи през космоса към себе си, като така те не падат на Земята.

Чанг‘и 6 е поредната мисия на Китай, като неговият предшественик Чанг‘и 5 донесе проби от близката страна, а според Китай, те ще споделят пробите със световната научна общност, но не се уточнява как точно ще стане това и кой ще може да вземе участие.

Източник: AP News