Установиха, че вечните химикали се абсорбират през кожата

206
Добави коментар

Вечните химикали, група от около 4700 химични вещества, могат да се абсорбират през кожата и така да достигнат до кръвта.

Това става ясно от ново проучване.

Те са наречени перфлуорирани и полифлуорирани алкилни вещества или PFAS, но са известно като „вечни химикали“, защото не могат да се разграждат по естествен път в околната среда. Такива вещества обаче се срещат в голям брой индустриални продукти, както и в продукти от бита и ежедневието ни, като козметични продукти, например шампоани и обикновени дрехи.

PFAS могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми като рак, чернодробни увреждания, занижен имунен отговор и др.

В новото проучване, изследователи от Университета в Бирмингам тестват 17 такива съединения, които са свързани със съединения, обект на регулации в контекста на питейната вода.

При експерименти с модели на човешка кожа, те установяват, че 15 от тези химикали могат да се абсорбират от човешката кожа в значими количества.

Общоприето е, че PFAS влизат в тялото чрез вдишване или през храносмилателната система, а новите открития показват, че кожата също е път, по който тези химикали навлизат в телата ни. Това открие може да помогне на законодателите да решават по-добре как да се ограничи употребата на такива химикали. Тъй като тези химикали се срещат много често, е от значение да се знаят пътищата, по които те могат да навредят, за да се регулират правилно.

Проучването също установява, че съединенията с по-къси вериги, се абсорбират по-лесно от дълговерижните (има се предвид химичната структура). Това също е от голямо значение, защото в последните години индустрията се фокусира върху ползването именно на по-късоверижни, смятайки, че те са по-малко токсични.

Според изследователите, бъдещите изследвания върху вечните химикали трябва да се фокусират върху здравните рискове от излагането на по-голям набор от PFAS, а не върху влиянието на едно съединение, именно защото те са много широко разпространени и не са изолирани едно от друго.

От предишни проучвания знаем, че хората много често дишат такива химикали, а например в Европа, около 12.5 милиона души живеят с питейна вода, замърсена с PFAS.

Един такъв химикал е официално класифициран като човешки канцероген. Имаше обсъждане с цел забрана на тези вещества, но засега това няма как да се случи, отново, поради употреба в множество продукти.

Източник: Euronews