Защо Етиопия живее в 2016, а денонощието започва с изгрева

89
Добави коментар

На 11 септември, Етиопия ще празнува края на годината и началото на новата. До тук добре, виждали сме и други нови години, които не съвпадат по дата с общоприетата. Само че в Етиопия ще посрещат 2017 г.

Защо се случва това и как така втората най-населена държава в Африка живее 7 години и осем месеца назад от останалия свят?

Разбира се, традиционният календар има общо. В Етиопия, Рождеството на Христос се случва 7-8 години след датата в Григорианския календар, който ползваме обичайно и който е приет през 1582 г. за да коригира разликата между човешкото броене и реалното въртене на Земята. Случаят на Етиопия обаче датира от по-рано. Римската църква преизчислява датата през 500 година след Хр. в един от многобройните опити за синхронизация на летоброенето с реалния свят, но етиопската православна църква не прави това. Същото се случва по-късно с Григорианския календар – Етиопия просто не го приема.

Освен собствен календар и писменост, Етиопия има и собствен начин за броене на часовете в денонощието. Но за това след малко.

Календарът има общи черти с този на Коптическата православна църква на Александрия, която е базира в Египет. Според този календар, в годината има 12 месеца по точно 30 дни и един месец, които се състои от 5 или 6 дни, за да не се пропуска високосната година.

Така, туристите в Етиопия често „пътуват назад във времето“. Бизнеси и училища в страната официално ползват Григорианския календар, но на всички им се налага да се съобразяват и с двата едновременно.

Това не е много лесна задача, особено ако трябва да общувате с хора в по-отдалечени райони или ако сте извън страната.

Дори прости на пръв поглед дейности се усложняват от тази система. Например, ако имате нужда от акт за раждане, може да се окаже, че детето ви има 2-3 рождени дни. Което едва ли е чак толкова лошо извън чисто правната страна.

След известно време човек свиква и започва да „превключва“ между двата календара без да се замисля твърде много, разказват местните.

Етиопският календар далече не е единствения уникален такъв региона. Например според древния египетски календар, сега сме 6266 г.

Други страни по света също имат свои календари, които ползват повече или по-малко заедно с Григорианския.

Според местния фотограф Абел Гашоу, много етиопци са свикнали с превключването, а етиопският календар е доста логичен, защото нова година идва към края на дъждовния сезон, което е период на нещо като пролет – всичко цъфти, природата започва новия цикъл.

Според него, нова година на 1 януари няма да има никакъв смисъл за местните, а по принцип началото на новата година между декември и януари също е арбитражно решение.

В Етиопия обаче работят и със свой часовник. Той е12-часов и започва да брои от изгрев, когато е 1 часа сутринта, до залез.

Това също е отражение на местната култура, защото продължителността на деня е почти постоянна там поради близостта до екватора. А и ако се замислим…защо новият ден започва в полунощ, когато повечето хора спят?

Така, освен календар, трябва да съгласувате и часовника си, ако решите да пътувате там.

Етиопия е консервативна християнска държава, в която хората по-скоро не се вълнуват много от света навън и е успяла да стигне до 2024, така де, 2016 следвайки собствената си система, а въпреки глобализацията и навлизането на смартфоните и интернет, в страната няма особено желание за промяна на календара и часовника.

Може би това е така, защото ситуацията се усложнява допълнително и от още един фактор: в Етиопия има голямо мюсюлманско малцинство, както и много хора, живеещи в отдалечени райони, като е известно, че в страната всъщност се ползват поне още две системи за летоброене. Така, местните по-скоро нямат концепция за единен календар, а свикват, че има няколко такива и човек просто трябва да се научи да превключва между тях.

 

Източник: CNN