В Южна Африка борят бракониерството с радиоактивност

168
Добави коментар

Изследователи от Южна Африка имат нестандартно решение за борба с бракониерството и конкретно това на носорози. В пилотно проучване, те инжектират радиоактивен материал в роговете на 20 носорога. Идеята е детекторите за радиоактивен материал, каквито вече има по границите на държавата, да засичат радиоактивността в роговете и така властите да могат да установяват бракониерите и трафикантите.

В изследването участват ветеринари и ядрени експерти. Те първо приспиват животните, след което пробиват дупка в рога им и внимателно поставят там радиоактивни изотопи. Засега експериментът е с 20 животни, но изследователите се надяват, че ще могат да приложат същото решение и при други животни, обект на бракониерство, като слонове и панголини.

„Правим това, защото така е значително по-лесно да хванем тези рогове, докато те се пренасят извън страната, защото има глобална мрежа от детектори за радиация, които целят да предотвратят ядрен тероризъм.“ казва проф. Джеймс Ларкин, лидер на проекта. Те смятат да се възползват именно от тази мрежа от детектори.

Според Международния съюз за опазване на природата, в началото на 20 век в света има около 500 хиляди носорози. Днес те са 27 хиляди, поради непрекъснатия интерес към роговете им, които се търгуват на черния пазар. В Южна Африка е най-голямата популация от носорози, около 16 хиляди индивида, а средно годишно там се убиват по около 500 животни.

През 2020 г., по време на пика на ковид пандемията, бракониерската дейност намалява значително, но след края на пандемията, се възобновява.

„Трябва да направим нещо ново и различно, за да намалим бракониерството. Ако видите цифрите, те вече растат.“ казва Ларкин.

Този подход се посреща относително добре в областта, но все пак не липсват и етични предизвикателства.

Пелам Джоунс, директор на Асоциацията на собствениците на носорози, частна организация, критикува метода и се съмнява, че ще помогне за справяне с бракониерството. Според него, трафикът на роговете не минава през обичайните граници, защото там така или иначе има риск да ги заловят.

Дозата, която се имплантира в роговете е предварително тествана за влияние и е установено, че тя е твърде малка, за да навреди на животното.

Източник: AP News