НПО разкри канал за контрабанда на кактуси

101
Добави коментар

Италианска НПО, която се занимава с опазване на околната среда, съди двама души за контрабанда на кактуси, по причина, че контрабандата вреди на тяхната дейност по опазване на биоразнообразието в Чили. Двамата са съдени по криминално обвинение за незаконен внос в Европа на някои от най-редките и застрашени от изчезване кактуси от чилийската пустиня Атакама.

Двамата са изнесли над 900 кактуса от естествения им хабитат, обект на опазване от НПО-то.

По италианските закони, които действат спрямо Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES) това е незаконна дейност. Според тази конвенция, дивите видове не може да се ползват неустойчиво, тоест така, че употребата да застраши съществуването им, а в тази конвенция изрично са включени редките видове кактуси.

Криминалното дело е резултат от разследване, започнало през 2021 г., наречено „Операция Атакама“ в което полицията открива кактуси от родовете Eriosyce и Copiapoa в дома на единия от заподозрените контрабандисти.

Те пращат кактусите до Гърция или Румъния, след което техни контакти там пренасочват пратките към Италия, а целта е продажба в Европа и Азия, където изглежда има развит черен пазар за редки кактуси.

След като кактусите са иззети, те се връщат в естествения им хабитат – трудна и бодлива задача, включваща кооперация между няколко организации, специалисти по кактуси, както и властите на ЕС и Чили.

Незаконната търговия с редки кактуси е изключително увреждаща за съответния вид, разказват от НПО-то, но и за цялата екосистема. Кактусите се срещат естествено само на континента Америка, като най-голямо видово разнообразие има в Южна Америка. Те растат много бавно, но са неразделна част от местните екосистеми, които, имайки предвид тежките условия, при които кактусите живеят, са от голямо значение в района. Отнемането дори само на един индивид може да окаже негативно влияние върху цялата популация.

Сега, НПО-то предявява и граждански иск към контрабандистите за това, че тяхната кражба вреди на прогреса, който НПО-то прави по стабилизиране на кактусовите популации.

Първото такова дело в Европа е от 2015 г., когато съдът в Белгия постановява, че организация за опазване на един вид птици е понесла щети вследствие на бракониерски лов.

Във второто такова дело, обвиняеми са бракониери на рядка риба в национален парк във Франция, както и клиентите, купили и изяли рибата.

И паркът, и организацията за опазване на птиците печелят делата и получават парично обезщетение.

НПО -то иска от контрабандистите на кактуси именно парична компенсация, която смятат да ползват в усилията за опазване на кактусите.

Делата, свързани с биоразнообразието стават все по-често явление, а целта, както можем да се досетим, изобщо не са парите. Целта е хората, а и бизнесите да свикнат да мислят за себе си и действията си в контекста на загубата на биоразнообразие и да са наясно, че носят законова отговорност за действия, увреждащи биоразнообразието.

 

Източник: Euronews