„Акозей“ разказва историята на живота чрез фосили на екскременти

114
Добави коментар

Как можем да научим какво е ял Тиранозавърът Рекс? Като погледнем неговите екскременти. Именно това е целта на един музей в Аризона, наречен съвсем сериозно „Акозей“ (Poozeum) – чрез фосили на екскременти от животни да разкаже части от историята на живота. Например, по частичките кост във вкаменените екскременти на Т. Рекс, съдим, че не е дъвкал храната си, а е поглъщал цели големи парчета от плячката. Вкаменените екскременти се наричат копролити, а тиранозавърския е само един от над 7000 експоната в Акозея, идващи от различни животни, които са живели преди милиони години. Те са с различни размери, от дребните екскременти на термитите, до 9 килограмов образец .

Създателят и куратор на Акозея, Джордж Франдсен си купува вкаменено ако от динозавър когато е на 18 г. и се вдъхновява от това, което може да се научи за живота на планетата от оставените копролити.

Копролитите по принцип не са най-разпространените вкаменелости, но има локации, където се намират много такива и с напредъка на технологията, става все по-ясно, че има много какво да се научи от тях.

В колекцията на Акозея, отворил врати през май е и носителят на рекорд Гинес за най-голям копролит. Това е образец дълъг 61 см и широк над 15 см., за който се смята, че е оставен от Тиранозавър Рекс и е открит в частен имот през 2019 г.

Франдсен притежава и най-голямата сертифицирана колекция от копролити, 1277 образци през 2015 г., като до днес те нарастват до над 7000.

Копролитите са де факто вкаменелости, така че нито миришат, нито са източник на вредни бактерии, какъвто е случаят с пресните такива образци. При процеса на фосилизация, когато екскрементите се покриват с утаечна материя, органичните елементи постепенно се заменят с минерали, което ги прави и толкова твърди. Изследване на състава на такива вкаменелости може да покаже наличие на остатъци от кости или растения, което определя фосилът като копролит, но не винаги може да се каже от какво животно е той.

Независимо от това, историите, които копролитите разказват ще вдъхновяват все повече млади палеонтолози, сега, след като си имат собствен музей.

Източник: AP News