Как мирише Дамата с хермелин, изобразена от Да Винчи?

88
Добави коментар
AleksM
AleksM

Националният музей на Краков иска да възстанови оригиналната миризма на някои произведения, с гениално изобретение.

„Дамата с хермелин“ е един от четирите женски портрета на Леонардо да Винчи. Тя е рисувана около 1490 г. и моделът е идентифициран като Сесилия Галерани. Тя е била любовница на Лудовико Сфорца, могъщият херцог на Милано, както и покровителка на ренесансовия художник. По онова време младата жена е на 16 години и става добра приятелка с Да Винчи, благодарение на познанията си по литература и музика. Той я е смятал за нещо като „donna docta“, сравнима с Аксиотея, ученичка на Платон.

На картината жената държи в ръцете си животно, което може да е невестулка или пор. Каква може да е миризмата на тази млада дама, като се има предвид силната миризма, която тези същества издават, когато се чувстват застрашени? За да ни даде представа, Националният музей в Краков предлага на своите посетители сетивно изживяване, базирано на изобретението на екип от изследователи от Полша и Словения. А именно ароматизиран маркер, който се опитва да възпроизведе, чрез химичен анализ миризмата, която би заобиколила художник, докато рисуваше. Аромата на орехово дърво на основата на картината или маслени бои.

„Този проект е наистина иновативен“, казва Елжбета Зигиер, куратор в Националния музей в Краков. „Институциите често възприемат миризмите, излъчвани от съоръженията, като ненужна информация и може би дори като нежелано замърсяване. Но отсега нататък посетителите ще могат да изследват миризмата на исторически обекти по напълно нов начин.“ Крайното намерение е чрез обонянието да се подчертае въздействието на изкуството върху мозъка ни и произведението да се фиксира в паметта ни.

„Миризмите имат по- голямо въздействие от думите, външния вид, емоциите или волята“, пише немският писател Патрик Зюскинд в своя роман от 1985 г. „Парфюм: Историята на един убиец“.

Като част от проекта екипът на Томаш Савощук, водещ изследовател на изследването в Икономическия университет в Краков, работи в сътрудничество с колеги от Университета в Любляна и Националния музей на Словения, за да пресъздаде миризмите на девет други обекта. Сред тях са табакера, принадлежаща на поета Франц Прешерен, и хигиеничен прах, произведен в Краков през 20-те години на миналия век, който спечели златен медал на изложба в Париж и беше рекламиран във вестниците от Пола Негри, холивудска звезда от полски произход.

Идеята започна през 2021 г., след като Националният музей в Краков поиска от Савошчук да оцени качеството на въздуха в стъклената обвивка, в която се помещаваше „Дамата с хермелин“. „Просто си помислих, добре, аз съм един от малкото хора в света, които могат да се доближат до обекта без никакво стъкло и би било хубаво да уловя миризмата на тази картина и да я извадя на светло“, обясни изследователят.

Една от целите на проекта е да се изследват емоциите на публиката след изложбата. „Ще направим същото със слепите хора и ще ги попитаме дали този начин на изживяване на изкуството с миризми им харесва и как влияе на емоциите им относно самата изложба. Това е, което искаме да съберем“, добавя Савошчук.

 

Източник :La Razon