Килим от цветя разцъфна на най-сухото място на планетата

528
Добави коментар

Пустинята Атакама, намираща се в северно Чили и наричана „най-сухото място на Земята“ се покри с килим от цветя. Обичайно там е пустош, но Атакама е наричана „цъфтяща пустиня“ не случайно. На всеки няколко годни, когато има подходящ баланс между валеж и температура, милиарди спящи семена се събуждат и превръщат пустошта в градина.

По-често това се слчува през пролетта, която в Южното полукълбо е по времето на нашата есен, тоест още не е настъпила, така че сега пустинята цъфти в средата на зимата. Вероятно високите температури, донякъде повишени от явлението Ел Ниньо, което все още влияе в района, в комбинация с глобалното повишение на температурата, са причина за ранния цъфтеж.

По времето на активната фаза на Ел Ниньо, температурите в района се повишават, което води до повече дъждове и често Атакама цъфти именно тогава. За последните 40 годни се наблюдава такъв цъфтеж 15 пъти „официално“, тоест цветята покриват достатъчно голяма зона, за да се счита за „цъфтяща пустиня“. Все още това не се е случило, но в района се очакват още дъждове, така че според експерти, не е изключено повече цветя да разцъфнат в близките дни.

От 2022 г. насам, там има Национален парк, който цели опазване на редките цъфтежи на пустинята, заедно с животните, които живеят там и образуват тази уникална екосистема.

Източник: CNN