Най-големият и пълен фосил на стегозавър в света се продава

460
Добави коментар
AleksM
AleksM

Това е „Апекс“, екземпляр от стегозавър, намерен през 2022 г. на частна земя в Колорадо (САЩ).

Преди приблизително 235 милиона години Земята е била обитавана от животни, които продължават да ни очароват и днес. Динозаври с различни размери са доминирали на планетата, в продължение на 135 милиона години, през мезозойската ера. Тя започва от началото на юрския период и продължа до края на креда. Смята се, че повечето динозаври са изчезнали в края на този период, поради причини, които все още остават загадка.

В целия свят палеонтологията продължава усилията си да научи колкото е възможно повече за случилото се през онази епоха. Пример за това са „Динозаврите от Патагония“, изложба, която току-що беше открита в CaixaForum в Мадрид, която включва Patagotitan Mayorum. Реплика на неговия скелет е поставена в музея и тя е доказателство, че това е най-големият динозавър, регистриран досега.

Светът на динозаврите е пълен с изненади и може би именно поради загадъчната им природа и съществуването им преди милиони години, останките им са високо ценени.

Този вид е живял в края на юрския период и се отличава с шипове на опашката, както и с големите си рога, които очертават гърба му. Към днешна дата са открити останки от най-малко 80 различни стегозавъра, но този, който наскоро бе продаден на търг, несъмнено е най-зрелищният. Той е най-пълният скелет откриван до момента. Има 254 фосилни костни елемента, от общо приблизително 319 и се продава за около 41 милиона евро. Въпросният стегозавър е кръстен „Апекс“.

Открит е през 2022 г. в Мофат, Колорадо, на частна земя от палеонтолога Джейсън Купър. „Апекс“ е висок 3,4 метра и е дълъг 8,2 метра от носа до върха на опашката, което означава, че е с 30% по-голям от „Софи“. Емблематичен екземпляр от стегозавър, който беше изложен в Природонаучния музей в Лондон.

Що се отнася до купувача, това е анонимен човек. „Апекс е роден в Съединените щати и ще остане в Съединените щати“, каза собственикът му, след закупуването на вкаменелостта. „Апекс оправда името си с тази продажба“, каза Касандра Хатън, директор по наука и популярна култура на Sotheby’s, „вдъхновявайки участниците в наддаването по целия свят. Това е най-ценният фосил, продаван някога на търг. Тази продажба се подготвяше с години и ние работихме в тясно сътрудничество с Cooper , от момента на откриването, до продажбата.

“ Тя добави: „Развълнувани сме, че такъв важен екземпляр вече е влязъл в историята, 150 милиона години след като за първи път е бродил на планетата. Това е изключителен резултат.”

 

Източник :La Razon