Парагвай залови най-голямата пратка кокаин в историята

353
Добави коментар

Властите в Парагвай са заловили над 4 тона кокаин, с пазарна цена минимум 240 милиона долара, опаковани в пратка със захар и предназначени  за доставка в Белгия.

Операцията по залавяне е наречена „Операция сладост“ и е най-голямата в историята на страната, разказват от Сенад, агенцията за борба с наркотицитена Парагвай.

Те разкриват, че са „установили подозрителна пратка“ и са сътрудничили с други правителствени агенции, за да я заловят. Сега се проверяват още повече контейнери и „разследванията се фокусират върху криминалната структура, която е задействала логистиката за подобен мегатовар, предимно за европейския континент.“

Има един арестуван, шофьорът на камиона, който доставя пратката на пристанището, откъдето тя е трябвало да отплава към Европа. Заподозряна е организирана криминална група, но от Сенад не разкриват детайли.

„Днес, наркотиците не напускат Парагвай, наркотиците се конфискуват тук, на наша територия и сега голямото предизвикателство е да попречим на наркотиците да влизат в Парагвай, очевидно страната не е производител на кокаин.“ каза президентът на страната, Сантяго Пеня.

Според него, страната „се ползва като маршрут за наркотиците и е очевидно, че това [залавянето на пратката] ще обезкуражи трафикантите.“

„Мисля, че това е сигнал, пратен до организираните престъпни групи да спрат да ползват Парагвай, защото ще бъдат посрещнати от решителни власти.“ добави още Пеня.

Източник: CNN