Откриха гигантска многоножка, която не е забелязвана от 120 години

370
Добави коментар

Гигантска тъмнокафява многоножка, която е забелязана за последно преди 126 години е намерена в националния парк Макира в Мадагаскар, дом на най-незасегната от човешка дейност гора там.

Многоножката е един от 21 „изгубени“ видове, които експедиция на организацията за опазване на видове, РеУайлд установява през септември миналата година, а резултатите са публикувани сега. Целта на експедицията е била да се установят видове, които не са били забелязвани от поне 10 години, като така изследователите се надяват да обогатят информацията си за тези видове и да помогнат те да не изчезнат.

Една сутрин, Кристина Бригс, член на експедицията, след като излиза от палатката си, забелязва гигантската многоножка да пълзи по ботуша ѝ, който се намира отвън. Тя я снима на видео, защото решава, че ситуацията е забавна и без въобще да знае, че това е един от видовете, които търсят. По-късно, експерт по насекоми вижда екземпляра и праща видеото на колега, който се занимава с многоножки от Мадагаскар. Така се установява, че този вид не е наблюдаван от 1897 г. насам.

Най-дългият индивид от този вид (Spirostreptus sculptus) наблюдаван някога е 27.5 см. Въпреки че изобщо не е забелязвана досега, екипът установява, че многоножката е по-скоро често срещан вид в гората.

„Има много причини, поради който даден вид не е документиран за повече от 10 години или „изгубен“ по нашата дефиниция. Заболяване, замърсяване, неподходящо време, конфликт между човека и дивата природа. А понякога може да е защото хората не са го търсили или не са се интересували, защото той е не пухкав и сладурски.“ разказва Бригс.

Сред другите открити видове са скачащи паяци, бръмбари, подобни на мравки и 3 вида риби. Екипът също открива и нови видове, които досега не са описвани в Макира, като паяк-зебра.

Някои от видовете, които търсят не са били намерени. Бригс смята, че това може би значи, че са изчезнали. Ако са сред по-големите видове, като един вид лемур, е по-вероятно липсата на наблюдения да значи, че вече няма такива животни. В Мадагаскар човешката дейност засяга около 80 % от дивите зони.

Дори в парка Макира, който е запазен, има следи от незаконни дейности, а са установени и инвазивни видове, които също са заплаха за местните.

Нужна е още работа, за да се събере повече информация за популациите на такива видове, защото, смятат от организацията, за опазването на околната сред първо е нужно да сме наясно кои видове са там, къде са и колко са. Според РеУайлд, глобално има 4300 вида, които не са забелязвани в последните 10 години.

Източник: CNN