Необичано откритие на Марс направи Кюриосити

512
Добави коментар

Роувърът Кюриосити направи най-неочакваното си откритие откакто изследва червената планета: кристал от сяра. И както винаги, то става случайно. Докато изкачва скала, роувърът я спуква и отвътре се показват жълто-зелени кристали, каквито досега не са откривани на Марс.

„Мисля, че това е най-странното откритие за цялата мисия, а и най-неочакваното.“ казва Ашуин Васавада, част от екипа на проекта. „Трябва да кажа, че има много късмет, замесен тук. Не всяка скала има нещо интересно отвътре.“

Екипът с нетърпение очаква изследването на канала Гедис Валис, за който се счита, че е образуван преди около 3 милиарда години от вода и отломки. Той минава през високата 5 км Остра планина, а роувърът обикаля тази планина от 2012 г.

В далечината се виждат бели скали и екипът иска да ги огледа отблизо. Така, те пращат на роувъра команда да направи 90-градусов завой, за да може да заснеме това, което искат. Като разглеждат записите от завоя, екипът вижда натрошена скала в следите на роувъра. Намирайки точното видео, изследователите са изумени – между отломките проблясват зеленикави кристали.

Част от мисията на Кюриосити е да научи дали червената планета може да поддържа или е поддържала живот, а сега с новото откритие ще трябва да се изследва какво може да образува кристали от чиста сяра и кое е довело до това събитие.

Кюриосити вече установи сулфати на Марс, тоест соли, съдържащи сяра, които се образуват при изпарение на вода. Има доказателства и за наличие на гипс, който също съдържа сяра, но откритието сега е чиста сяра, което води „разследването“ в съвсем друга посока.

Серните кристали са прозрачни и са в контрастиращ цвят с обичайно оранжевия пейзаж на Марс, така че екипът прекарва известно време възхищавайки се на откритието, след което връща Кюриосити, за да изследва от какво се състоят кристалите.

Предишният роувър, Спирит, чупи един от краката си и докато го влачи с помощта на другите, пак случайно, открива бяла почва под слоя оранжева скална маса. Това е установено като силиций, който предполага, че там е имало горещи извори или отвори, през които излиза пара. Знаейки, как е направено случайното, но ценно откритие, екипът на Кюриосити редовно гледа зад роувъра, за да не пропусне нещо важно.

След като се установява, че кристалите са от чиста сяра, всички са още по-изненадани, защото чистата сяра се открива предимно в близост до хидротермални извори, като например тези в парка Йелоустоун. Какво правят тези кристали при Острата планина все още не е ясно, но наближавайки Гедис Валис, се виждат и други необичайни бели скали, които също се оказва, че съдържат сяра.

Все още не са взети проби, защото тези скали са чупливи и дребни, но за да се изследва как са се появили, се взимат проби от близката основна скала.

Чиста сяра може да се образува само при определени условия. На  Земята това са вулканични или хидротермални процесии. В зависимост кой от двата, се образуват и други минерали, които ще подскажат какво се е случило на Марс.

От август 2012 г. насам, Кюриосити изследва района на Острата планина, която се намира в центъра на кратер, за който се смята, че е бил корито на езеро някога. Там се открива разнообразие от минерали, които разказват историята на Марс слой след слой, но остават и много неизвестни. Едно е сигурно обаче – там със сигурност е имало вода, защото се откриват следи по скалите, които могат да се образуват само чрез химични реакции с участието на вода.

Нямаме търпение да научим повече за това колко вода е имало, какво е правила там, защо вече я няма, а серните кристали ни приближават с една стъпка до отговра. Екипът смята, че Кюриосити е в добро състояние и ще продължава да изследва тайните на червената планета.

Източник: CNN