Бразилски акули с положителни тестове за кокаин

437
Добави коментар

Акули, живеещи близо до бреговете на Бразилия, дават положителни проби при тестове за кокаин, сочи първото изследване на нивата на кокаин в свободно живеещи акули.

Изследвани са 13 бразилски остроноси акули във водите близо до Рио де Жанейро и във всички от тях е установено наличие на кокаин в черния дроб и в мускулите.

Видът е избран, защото е дребен и живее в ограничен район в крайбрежието, където е изложен в най-голяма степен на замърсители за целия си жизнен цикъл.

В мускулната тъкан, нивата на кокаин са три пъти по-високи отколкото в черния дроб, а при женските нивата са по-високи отколкото при мъжките.

Замърсяването с кокаин става чрез заустването на отпадни води, а пък там, наркотикът попада от хората, които го ползват, както и от незаконните лаборатории, които го произвеждат.

Употребата на кокаин се увеличава в глобален мащаб в последните десетилетия, а около 22 % от употребяващите живеят в Южна Америка. Бразилия е вторият най-голям пазар в региона. Увеличената употреба и недостатъчната обработка на отпадните води са това, което позволява на дрогата да стигне до морето.

При предишни проучвания имаше концепция, че замърсяването на морето с кокаин е причинено от кокаина, който трафикантите хвърлят в морето, но тук случаят не е такъв.

Няма данни дали и как кокаинът влияе на акулите, но за други животни се знае, че носи вреда.

„Възможно е, макар да не е доказано, че излагането би могло да има увреждащи физиологични ефекти върху акулите.“ се казва в изявление на авторите на проучването.

Поради липса на значими данни за поведението на тези акули, трудно може да се докаже как кокаинът влияе върху тях, но се знае, че „кокаинът таргетира мозъка и при други животни се наблюдава хиперактивно и непостоянно поведение.“

Най-вероятно кокаинът достига до акулите и с тяхната храна, по-дребни риби и други животни, които също го поемат от средата си.

Не са ясни и ефектите върху хора, които редовно ядат тези акули в Бразилия, но „кокаинът вече е в хранителната верига“ смятат авторите.

Сега те искат да изследват пътя на кокаина по веригата, както и ефектите от натрупването му в животните.

 

Източник: CNN