Синдромът на SIMON: новият психологически феномен

333
Добави коментар
AleksM
AleksM

В търсене на разбирането на различните аспекти на човешката личност, експертите са идентифицирали нов психологически профил: синдромът на SIMON. Този синдром, който засяга повече мъжете над тридесет години, е описан от психиатъра Енрике Рохас. Това е състояние, което отразява определени черти и поведение, характерни за съвременните постиндустриални общества, където емоционалната и социална незрялост е по-разпространена, отколкото може да се предположи.

Характеристики на синдрома на SIMON

Той се проявява предимно при мъже, които се стремят да избегнат емоционалното обвързване, предпочитайки вместо това забавлението и личното удовлетворение. Това състояние е подобно на добре известния синдром на Питър Пан, при който засегнатите избягват типичните отговорности за зрялата възраст. Въпреки това, синдромът на SIMON се отличава със специфичен набор от черти, които го определят:

Страх от емоционално обвързване: което кара тези мъже да останат необвързани и да избягват сериозни връзки.

Незрялост: проявява се чрез липса на емоционален контрол и типично детско поведение, в социалния и личния живот.

Материализъм: отразява мания за материални притежания и подобряване на имиджа, чрез предмети и символи на статус.

Мания за успех: засегнатите постоянно търсят външно утвърждаване и се сравняват с другите.

Нарцисизъм: характеризира се с прекомерно възхищение от себе си, съчетано с липса на емпатия към другите.

Как този синдром засяга живота на хората, които страдат от него?

Мъжете, които страдат от въпросния синдром, често показват нестабилност в своите интереси и професии. Това поведение е белязано от силен нарцисизъм, който се проявява в постоянно търсене на възхищение и преувеличено възприемане на собствената значимост. Липсата на емпатия и фокус върху успеха и материализма, могат да доведат до трудности в личните и професионални отношения.

Според Енрике Рохас тази личност е характерена за съвременните постиндустриални общества. Натискът за успех, индивидуалността и липсата на емоционални отговорности са черти, които са изострени от съвременната социална динамика. Това състояние засяга не само личния живот на тези, които страдат от него, но също така отразява по-широк феномен в рамките на съвременната култура, където емоционалната незрялост се превръща в бариера за лично удовлетворение.

Засяга и жените

Въпреки, че синдромът на SIMON традиционно се свързва със специфичен тип мъже, много експерти посочват, че това определение може да се отнася както за мъже, така и за жени. Има дебат сред специалистите, тъй като някои твърдят, че полът на страдащите от него не е толкова ясно разграничен, колкото първоначално се смяташе, което предполага, че може да засегне и жени на същата възраст.

Някои психолози предлагат в случая на жените да говорим за „синдрома на ЛАУРА“, който представлява освободени, самостоятелни, образовани жени, които рационализират любовта. Този профил отразява по-емоционално балансирано поведение.

Синдромът на SIMON може да се приложи и при двата пола. В този случай това би описало хора, независимо от техния пол, които са на етап „двадесет” или „тридесет” години и които търсят забавление, без да поемат емоционален ангажимент.

 

Източник :La Razon