Откриха касова бележка на 3500 години

846
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Археолози откриват плочка с клинопис, една от най-старите писмености, която хвърлят светлина върху живота през късната бронзова епоха.

Клинопис или cuneiform е сред първите изобретени писмености в света и различни вариации са ползвани широко в Близкия изток от шумери, акадци и други народи в Месопотамия.

Новата находка датира от 15 в. пр. Хр. и изглежда представлява касова бележка с разписани отделни артикули. В нея се описва покупката на голямо количество мебели.

„Смятаме, че тази плочка, тежаща 28 грама, ще ни предостави нова перспектива в контекста на разбирането на икономическата структура и държавна система в късната бронзова епоха.“ Казва Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция, където е открит артефактът.

Плочката е около 4.2 на 3.5 см и дебела 1.6 см. Намерена е от външната страна на древния град Алалах, който е известен археологически обект.

Градът е открит за първи път от британския археолог сър Ленард Уули през 30-те години на 20 век, а новото откритие вероятно е част от все още неизследвана колекция, която е попаднала извън града по неизвестни причини.

Локацията е почти изоставена след първоначалните открития и едва от 2019 г. се опазва и изследва активно.

В касовата бележка са описани 200 дървени маси и столове. В други плочки с клинопис се споменава, че в този град са се произвеждали мебели, но досега е неизвестно в какъв мащаб.

В административни текстове от този период се откриват подобни списъци с материали за обзавеждане или строеж, като по тях може да се съди за икономическото развитие в региона.

Източник: CNN