Хората стареят значимо два пъти в живота си

808
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Изследователи установяват, че на молекулярно ниво, хората стареят значимо два пъти в живота си – на 44 и на 60 години.

Проучването е публикувано в сп. Нейчър Ейджинг и включва 108 участници, които са проследявани няколко години чрез проби от кръв, урина и изпражнения, за да се наблюдават промените в тяхното РНК, протеини и микробиом.

Така се установява, че стареенето не се случва постепенно и линейно, а молекулите претърпяват нелинейни, скокообразни промени на възраст 44 и 60.

Шаотао Шен, професор по медицина на микробиома и автор на изследването, казва, че резултатите показват, че „не стареем постепенно“, а някои точки от живота ни са изключително важни за здравето и стареенето.

Например, способността за усвояване на кофеин значително намалява първо около 40 годишна възраст, след това около 60-те. Усвояването и на алкохол намалява по същия начин.

Според Майкъл Снайдър, друг от авторите на изследването, добър пример са натрупването на мазнини, което често става „изненадващо“ в 40-те, а пък загубата на мускулна маса е значима и очаквана около 60-те.

При изследването се установят промени в протеините, които отговарят за поддържането на тъканите „в изправност“, което може да обясни промените в кожата, мускулите и сърдечно-съдовата система, които настъпват с достигането до тези две точки от живота.

След 60-годишна възраст рисковете за заболявания нарастват значително.

Проучването идентифицира и маркери, които биха могли да се ползват в клиничната практика при диагностициране на заболявания както и в превантивната медицина и в тази, насочена към най-възрастните.

Тъй като при жените остаряването може да се свърже с менопаузата, която настъпва между 45 и 55, изследователи анализират данните отделно, но откриват близки резултати. Така, преходна точка около 55-годишна възраст може да се окаже характерна и за двата пола.

При предишно проучване е установена друга „вълна“ на остаряване, около 75, но това изследване не включа участници на тази възраст.

Изследователите препоръчват при наближаване на възрастите 44 и 60  да се направят нужните промени в начина на живот, за да се отговори на промените с тялото, например да се спре употребата на алкохол, да се внимава с въглехидратите и да се пие повече вода за подобряване на бъбречната функция.

Източник: CNN