Най-скъпата колекция от монети в света е на търг

422
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Ларс Емил Бруун, датски бизнесмен и нумизмат умира през 1923 г. Той оставя след себе си богата колекция от монети, банкноти и медали, събирана в продължение на целия му живот, но има едно изискване: цялата колекция трябва да се пази в резерва за 100 години, в случай, че Националната колекция на Дания е унищожена, за замяна. След век, ако всичко е наред, неговата колекция може да бъде продадена в полза на наследниците.

Забраната изтича след месец и първият комплект от колекцията, в която има над 20 хиляди предмета, ще иде на търг. Тя ще се продава на няколко части, но след като се продаде, ще бъде най-скъпата международна такава колекция, продавана някога, според аукциона Стакс Бауърс, който управлява търга. Колекцията е застрахована за 500 милиона датски крони или около 72 милиона долара, а според аукциона, това е най-ценната колекция в света, която някога е била на пазара.

Не е напълно ясно къде се съхранява колекцията в последния век, но Бруун е смятал, че опазването на колекцията е с благородна цел. След разрушенията от Първата световна война, той се притеснява, че Националната датска колекция от монети и медали ще бъде бомбардирана или ограбена и затова взима такова необичайно решение.

Бруун започва да колекционира монети още като дете, през 1859 г., след смъртта на чичо си, който му оставя някои от неговите колекционерски монети. Той е син на съдържател на хотел и земевладелец, но семейството има много дългове, така че Бруун започва бизнес с масло, взимайки заем и постепенно придобива богатство от бизнеса си. Така, колекционирането на монети става по-лесно, а Бруун е и основател на Датското нумизматично общество.

„Хубавото на колекционирането на монети е, че ако си разстроен от нещо или не се чувстваш спокоен, отиваш и гледаш монетите си и се успокояваш като ги изследваш отново и отново и се чудиш над множеството неразрешени проблеми, които те представляват.“ казва Бруун пред датско списание.

За първия търг, Стакс Бауерс ще представи над 280 отделни предмета, които включват златни и сребърни монети от Дания, Норвегия и Швеция, датиращи от късния 15 век до последните години от живота на Бруун. Те се оценяват на стойност 10 милиона долара, а звездата са някои от най-старите златни монети от Скандинавия, от 1496 г.

През последните месеци, колекцията обикаля различни събития на Стакс Бауръс и ще бъде представена в Копенхаген преди търга.

Източник: CNN