Динозавърски следи разкриват детайли от преди разделянето на континентите

341
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Съвпадащи следи от динозаври, открити в Африка и Южна Америка разкриват детайли за живота от времената преди 120 милиона години, когато континентите още не са се разделили.

Палеонтолози намират над 260 следи от динозаври от ранната Креда в Бразилия и Камерун, които сега са на 6000 км разстояние един от друг. Следите са подобни по възраст, форма и геологичен контекст. Повечето от тях са оставени от трипръсти тероподи, някои са от зауроподи, а други са от орнитишани, тоест и трите основни групи динозаври.

Запазените следи разкриват историята на движението на сушата отпреди разделянето на суперконтинента, което създава идеални условия за живота на динозаврите.

Следите са запазени в долината на древна река, съществувала на суперконтинента Гондвана.

„Една от най-младите и тесни геологични връзки между Африка и Южна Америка е крайчето на североизточна Бразилия и сегашния бряг на Камерун, около залива на Гвинея.“ Казва Луис Джейкъбс, основен автор на изследването. Тъй като сушата е бил свързана там, животните са можели спокойно да минават по този път.

Африка и Южна Америка започват да се отдалечават преди около 140 милиона години, като раздалечаването създава разломи в земната кора. Докато тектонските плочи се отдалечават, магма от земната мантия образува нова кора, а постепенно океанът залива мястото между двете суши.

Преди това да стане обаче, в този участък се формират различни котловини, които по-късно могат да се превърнат в езера. Изследователите откриват подобни котловинни структури в Бразилия и Камерун, които се образуват при процеси на движение на сушата и съвпадат една с друга.

В двете полудолини изследователите установяват динозавърски следи, древни речни и езерни седименти и фосилизиран полен. Следите показват, че от там са минавали множество животни, което навежда на мисълта, че подобни долини са се формирали и на други места и са ползвани като „магистрала“ от животните.

Ако скелетите на динозаврите разказват за това какъв е бил животът през миналите епохи на планетата, то техните следи отварят друг прозорец към миналото на живота.

„Динозавърските следи не са редки, но за разлика от костите, които обичайно намираме, следите са доказателство за поведението на динозаврите, как са вървели, бягали или друго, с кого са вървели, през каква околна среда са минавали, в каква посока са отивали, къде са били и къде са отишли.“ казва Джейкъбс.

Трудно се определят отделните видове динозаври, вървели по продължение на долината, но те ни дават идея за климата и околната среда, която се създава от континенталния дрифт.

Животните обитават определена територия, където се намира храната им, така че можем да очакваме, че преди 120 милиона години, тревопасните са следвали любимите си растения, а месоядните – тревопасната си храна.

По това време в долината има тропическа гора, богата на растителност, а следите показват, че животните идват в долината и от двете страни.

Постепенно, с разделянето на континентите долината става недостъпна и се запълва от океана, а животните остават разделени, което пък допринася за еволюцията им в други видове.

Следите в Камерун са известни от 80-те годни на 20 век, а всеки, който някога е виждал карта на света, може да оцени, че Африка и Южна Америка си пасват като парчета пъзел. Малко по-трудно е да си представим, че когато сушата е била събрана в огромен суперконтинент, животните свободно са се придвижвали по него, следвайки храната си, така че новото изследване цели да добави детайли за тогавашната среда и да включи достатъчно геологични и палеонтологични доказателства, за да разкаже по-подробна история.

Източник: CNN