Светове „отцепници“ помагат да научим как се раждат звездите

135
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Телескопът Джеймс Уеб наблюдава шест свята „отцепници“ или космически обекти, които не обикалят около звезди. Те са с размера на Юпитер и помагат да научим повече за това как се раждат звездите и планетите.

Уеб се фокусира върху мъглявина с форма на звезда, която се намира на около 960 светлинни години от нас, в рамките на молекулярния облак Персей. Турбуленция в тази мъглявина създава структури, които колабират под влияние на гравитацията и така възникват звезди, но не само.

При предишни наблюдения на тази мъглявина с Хъбъл, прах пречи да се проследи процеса на формиране на звездите, но Джеймс Уеб работи в инфрачервения спектър и може да надникне зад праха.

В мъглявината се намират кафяви джуджета, нововъзникнали звезди и обекти с маса на планета, но 5-10 пъти по-големи от Юпитер. Това са космическите обектите с най-малка маса, които се образуват при  процеса, който обичайно води до възникване на звезди или кафяви джуджета. Звездите са с много по-голяма маса от планетите, а кафявите джуджета са нещо средно – по-масивни от планета, но не достатъчно, за да станат звезди.

„Използвахме безпрецедентната чувствителност на Уеб в инфрачервения спектър, за да търсим най-бледите членове на млад звезден клъстър, опитвайки се да адресираме фундаментален въпрос от астрономията: колко лек обект може да се превърне в звезда.“ Казва един от авторите на изследването, Рей Джаявардана.

„Изглежда най-малките свободни обекти, които се формират като звезди съвпадат по маса с гигантските екзопланети, които обикалят около близки звезди.“ допълва той.

„Тестваме самите ограничения на процеса на формиране на звезди.“ казва друг автор на изследването, Адам Лангевелд.

„Ако имате обект, който изглежда като млад Юпитер, е възможно той да е можел да стане звезда при подходящите условия. Това е важен контекст за разбиране на формирането и на планети, и на звезди.“

Обичайно, звездите възникват от облаци прах и газове. Остатъчните материали, привлечени от новата звезда, се превръщат в нейните планети. Но е възможно при процеса да не се формира звезда, а нещо подобно и именно такова наблюдава Джеймс Уеб.

„Наблюденията ни потвърждават, че природата създава обекти с планетарна маса поне по два различни начина – от сгъстяване на облаци от прах и газ, както се формират звездите, и от дискове газ и прах, около млади звезди, като Юпитер в нашата собствена слънчева система.“ казва Джаявардана.

Единият от новите обекти е с маса на 5 Юпитера или 1600 планети Земя. Прашен диск около него предполага, че той вероятно се е формирал подобно на звезда, но тъй като при подобни условия може да се формира и планета, е възможно по същия начин да се формират и гигантски обекти, които от своя страна също да си формират планети.

В мъглявината е открито и кафяво джудже, което си има другарче с маса, подобна на планета. Възможно е така да се формират някои от познатите ни двойни звезди.

Новите открития навеждат на мисълта, че природата има много по-разнообразни начини да организира материята, отколкото опростените ни модели предполагат досега, а астрономите още не са напълно наясно какви точно са условията за формиране на тези светове „отцепници“ и как се развиват. Около 10 % от космическите тела в тази мъглявина са такива обекти, но те са редки в Млечния път или просто още не сме ги забелязали.

Източник: CNN