Древен мост на Майорка показва, че преди 6000 години там е имало хора

299
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Древен мост, открит в пещера на остров Майорка, показва, че там е имало хора много по-рано, отколкото се смяташе.

Мостът е дълъг е 7.6 метра и сега се намира под водата, а проучването дава сведения за заселването на района, тъй като там няма писмени сведения, нито значим археологически доказателства и не се знае с точност кога хората са колонизирали някои от средиземноморските острови.

Химичен анализ показва, че мостът е строен преди почти 6000 години, което според изследователите значи, че там са се вършели комплексни дейности, а ранните заселници са строели стратегическа инфраструктура в пещерата.

Мостът е от варовикови блокове, някои от които по 1.3 метра дълги и засега не е ясно каква технология е ползвана за самия строеж. Според изследователите, строителите на моста са искали да има сух път, който да свързва входа на пещерата с камера, намираща се по-навътре, отвъд езеро.

Мостът е открит за първи път през 2000 г., и тогава изследване предполага, че е на 3500 години.

Оттоагва обаче, изследвания сочат, че Майорка е била заселена от хора още преди 9000 години. По-скорошни изследвания показват наличие на заселници преди около 4400 години. С покачването на морското ниво, много артефакти остават извън полезрението на изследователите, така че сега, те предприемат нов подход.

Те изследват калцитни отлагания, които се формират по структурата на моста, когато нивото на водата се покачва. Известно е как се повишава морското ниво в миналото, така че мостът се датира на около 6000 години.

Вероятно е той да е ползван 400-500 години, преди покачването на морското ниво да го потопи.

Не е известно за какви цели е ползвана пещерата, за да изисква строеж на такъв мост, но водолази откриват кости от вид коза, която е живяла на острова, както и различни глинени съдове, които предполагат, че само зоната близо до входа е ползвана. Защо е построен мост, по който да се достига по-навътре в пещерата по суша, остава неясно.

Майорка е заселена след източните средиземноморски острови, вероятно поради горещия климат и липсата на ресурси, каквито има на другите острови.

Източник: CNN