Намериха над 100 нови вида животни в океана

223
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Морски изследователи, търсещи нови видове, скрити в световния океан, докладват, че са установили над 100 такива.

Експедицията изследва 800 километрова зона около Нова Зеландия, която е слабо проучена. Те събират над 1800 проби от дълбините на океана, до около 4800 метра дълбочина и намират риби, сепии, мекотели и корали, като някои от тях са нови за науката видове.

Според Д-р Даниел Муур, научен мениджър на експедицията, не се знае нищo за тази зона, а проучването е част от проект на новата организация, наречена Океанско преброяване, която цели да идентифицира 100 хиляди нови вида в следващите 10 години.

Предстои детайлно проучване на пробите, за да се установи кои от тях са нови видове. Едно от животните, подобно на морска звезда или анемония представяла особен интерес, тъй като никой не успява дори да определи към кое семейство принадлежи и засега остава мистерия в коя част на дървото на живота стои то и с кои други видове е свързано еволюционно.

Според д-р Микела Мичъл, таксономист от Музея на Куинсланд, животното може да е и вид корал, наречен октокорал.

„Или още по-вълнуващо – може да е изцяло нова група извън октокоралите. Ако е така, това е значимо откритие и ни дава по-ясна представа за уникалното биоразнообразие на планетата.“ казва тя.

Екипът намира и нов вид риба, което е много необичайно.

„Откриването на нови гръбначни е рядкост. Има стотици хиляди безгръбначни в морето, които не познаваме. За гръбначните обичаме да смятаме, че знаем какви са, но реалността е, че не знаем.“ казва Муур.

Пробите са събрани чрез три способа, в зависимост от терена, и включват обичайно за такова събиране на проби тралене с мрежа, която събира материал от дъното, по-тежка мрежа за скалистите повърхности и устройство, което взима проби от водата непосредствено над дъното и носи подводна камера.

Около половината от повърхността на планетата към момента е неизследвана, защото само около една четвърт от океанското дъно е проучено и картирано. Това означава, че нямаме никаква представа какво може да има в океанските дълбини, а според една от хипотезите, самият живот може да е възникнал някъде там. Според „Океанско преброяване“, предполагаемо в океаните има около 2.2 милиона вида организми, като едва  240 хиляди са установени и описани от науката.

Източник: CNN