Изобретиха „изкуствен интелект-учен“

142
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Компания, базирана в Япония, разработва голям езиков модел ИИ, специално за научни изследвания.

Моделът ИИ на компанията Sakana AI ще цели да автоматизира стъпки и елементи от научно-изследователския процес.

„Изкуственият интелект -учен“ може да идентифицира проблем, да разработи хипотеза, да прилага идеи, да провежда експерименти, да анализира резултати и да пише доклади.

В него в включен и втори език, за пиър-ревю процес, който оценява качеството на доклада и валидира резултатите, като този процес ще включва и човешка намеса.

„Смятаме това за вид GPT-1 момент за генеративни научни открития.“ казва Робърт Ландж, изследовател и основател на компанията. Според него, както ИИ моделите в други области, истинският потенциал за  науката тепърва ще се разкрива.

Интеграцията на ИИ в научните изследвания е ограничена, имайки предвид, че самите изследователи не разкриват такава информация.

Поучаване от тази година показва, че след пускането на Чат ГПТ на пазара, около 60 000 научни статии може би са подобрени чрез ползване на ИИ инструменти.

Въпреки че може да повдигне етични въпроси, ИИ в науката също създава възможност за напредък в различни области.

Изкуственият интелект-учен е все още в ранен етап на разработка и показва значителни отклонения, например погрешна имплементация на идеи и други критични грешки при оценката на резултатите. Според Ландж това са основните стъпки и се очаква, че моделът значително ще се подобри, поправяйки тези грешки.

Според него, всички модели досега са били ограничени и с грешки в началото на разработката си, но с времето стават много по-успешни.

Основен момент за новия ИИ е, че той не цели да замества изследователите, а да допълни тяхната работа. Ландж се надява подобни ИИ инструменти да помогнат на хората да работят на „нивото на абстракция, на което те искат да работят, в което хората са много, много добри.“

Според него, хората ще продължат да са необходими при крайните фази и оценката, както и за спазване на етичните норми.

Предстои първата публикация на проекта изкуствен интелект-учен, а Ландж се надява, че това ще предизвика дискусия в общността за намиране на решения за бъдещото развитие на науката.

Източник: Euronews